Misschien heb je er nog niet eerder van gehoord, maar de wadjan is dé nieuwe manier van koken. Je bent vast wel bekend met een wokpan. Hierin kan je allerlei lekkere Aziatische en Oosterse gerechten klaarmaken. Toch is zo’n pan niet altijd geschikt voor de Nederlandse keuken doordat het flink wat vlammen vergt. Een wadjan is ook een wokpan, maar dan van een ander materiaal, waardoor je ook op een andere wijze kookt.
In dit artikel kijken we naar wat een wadjan is en wat het verschil met wokpan is, leggen we uit welke verschillende varianten wadjan er bestaan en waar je op moet letten. Daarna sluiten we af met een top 5 met de beste wadjan pannen van 2022 zodat je een weloverwogen keus kan maken. Lees snel verder!
Wat is het verschil tussen een wadjan en een wokpan?
Op het eerste gezicht lijkt een wadjan exact hetzelfde als een wokpan, zeker wanneer je online aan het shoppen bent. Toch is er wel een degelijk verschil aanwezig, al is deze niet altijd even duidelijk aangegeven. Het verschil zit hem niet alleen in het uiterlijk van de pan, maar ook het gebruik ervan.
Een wokpan is namelijk van oorsprong een ronde pan gemaakt van een dun ijzer laagje. Het is afkomstig uit China. Doordat het ijzer of staal direct boven vuur komt te staan, verhit deze erg snel waardoor alle ingrediënten in de pan ook verhitten. De Nederlandse keukens zijn echter niet gebouwd op deze pannen, omdat onze gaspitjes te klein zijn om de vlammen langs de pan omhoog te laten gaan. In Azië zie je daarom vaak grote fornuizen of zelfs houten blokken om genoeg vuur te creëren. Gerechten in de wok worden hierdoor erg snel gaar en verbranden ook snel als je niet oplet. De wokpan is goed geschikt voor het roerbakken, koken en frituren van groenten en vlees.
Een wadjan is een Indonesische wokpan. Deze is ook halfrond, maar heeft een platte bodem waardoor deze steviger op het fornuis staat. Ook heeft de wadjan vaak twee handvatten waardoor je die gemakkelijk kan verplaatsen als dat nodig is. Ook is de wadjan zwaarder, omdat het van gietijzer of een ander materiaal is gemaakt. Het heeft een dikkere laag dan de Chineze wokpan en het duurt daardoor ook langer voordat de pan heel heet is. Dit is handig om wokgerechten klaar te maken die wat langer de tijd nodig hebben om te garen. De wadjan is daarom goed geschikt voor het stoven en bakken van gerechten.
Welke soorten zijn er?
Van de wadjan bestaan verschillende varianten. De meest bekende hiervan is de gietijzeren pan, maar er bestaan ook lichtere en goedkopere varianten die je in huis kan halen. Wij leggen hieronder de verschillen in materialen uit.
- Gietijzer
Een wadjan van gietijzer is de meest bekende en ook de traditionele vorm. Gietijzer is een legering van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Het heeft een ruw oppervlakte en is erg zwaar in gewicht. Gietijzer is van zichzelf niet antiaanbak, maar dat kan je zelf makkelijk bereiken door de pan in te vetten met olie en op hoge temperaturen te laten intrekken. Gietijzer gaat ontzettend lang mee en het materiaal houdt temperaturen goed vast, waardoor het erg handig is in de keuken.
- Aluminium
Sommige wadjan pannen worden van aluminium gemaakt. Dit is een vrij licht materiaal en het geleid hitte erg goed, waardoor de pan snel verhit. Aluminium is lastiger schoon te houden en slijt ook sneller dan gietijzer, waardoor je de pannen bij veelvuldig gebruik al binnen een paar jaar moet vervangen.
- Roestvrijstaal
Roestvrijstaal, of RVS, pannen zijn erg stevig en gaan vrij lang mee. Ze kunnen goed tegen een stootje en zijn ook goed bestand tegen hoge temperaturen. Ze hebben geen antiaanbaklaag, wat ze lastig maakt om te gebruiken bij de bereiding van eiwitrijke producten.
- Andere variaties
De meeste keramieken wadjan pannen zijn op basis van aluminium, maar hebben een coating van marmer of keramiek. Het voordeel hiervan is dat zowel marmer als keramiek beiden van nature antiaanbak zijn, waardoor je gerecht vrijwel niet zal vastplakken aan de pan zelf. Wel zijn deze pannen vrij kwetsbaar en moeten ze goed verzorgd zijn. Ook het schoonmaken moet hierbij zorgvuldig gebeuren. Vaatwassers en schuursponsjes kan je beter vermijden.
Waar moet je op letten bij het kopen van een wadjan pan?
Wanneer je van plan bent om een wadjan pan aan te schaffen, is het handig als je weet waar je naar op zoek bent. Op basis van je wensen kan je dan gaan kijken naar een geschikte pan voor bij jou in de keuken. Dit zijn dingen van het materiaal tot aan de grootte van de pan. Neem daarom de punten hieronder zorgvuldig door!
- De grootte
Wokpannen zijn vaak een stuk groter dan de meeste kookpannen of koekenpannen die je in je keuken hebt staan. Dit komt omdat de warmte goed verdeeld moet worden. Toch bestaan er ook verschillende groottes onder de wadjan pannen. Kijk dus goed naar de ruimte die je in je keuken hebt en hoe groot je de pan wil hebben. Woon je alleen of met een partner? Dan is een kleinere pan vaak handiger dan wanneer je in een groot gezin woont.
- Welke kookplaat?
Van oorsprong worden zowel wokpannen als wadjan pannen boven vuur gebruikt. Tegenwoordig hebben we steeds meer verschillende soorten kookplaten, waardoor het handig is als je pan geschikt is op de kookplaat die je in je keuken hebt. Is de wadjan geschikt voor de inductie kookplaat, of kan deze alleen op een gasplaat? Let goed op de mogelijkheden van de pan voor je deze aanschaft.
- Het materiaal
Zoals we hierboven hadden besproken, is het materiaal van de pan ook erg belangrijk. Alle soorten materialen hebben diverse voor- en nadelen. De gietijzeren pan is de traditionele versie, maar je kan natuurlijk ook makkelijk voor een aluminium pan of een rvs-pan kiezen als deze beter bij je levensstijl past.
- De soorten handvatten
Een wadjan heeft twee handvatten aan elke kant van de pan zelf. Deze zijn er om de pan te stabiliseren en om deze makkelijk te kunnen verplaatsen. Omdat de pan erg heet kan worden, is het wel goed om van tevoren te weten van welk materiaal de handvatten zijn. Je hebt namelijk handvatten van hetzelfde materiaal, die dus ook een stuk warmer worden, of handvatten van kunststof die je ook tijdens het koken kan vastpakken zonder je handen te branden.
- Antiaanbaklaag
Ten slotte is het nog handig om te zien of je pan een antiaanbaklaag heeft en of deze laag dan van marmer/keramiek is of van een ander materiaal. De meeste gietijzeren pannen hebben geen antiaanbaklaag, maar deze kan je zelf creëren door de pan te oliën. Andere pannen hebben wel een laag, maar deze kan slijten bij het gebruik van het verkeerde keukengerei. Let hier dus goed op.