Of je nu net bent verhuisd, of al jááren in dezelfde woning kookt, je keukengerei uitbreiden is altijd een spannende onderneming. Je moet namelijk gaan kijken naar wat je al hebt, wat je nog kan gebruiken en welke ruimte je daarvoor hebt. Een vispan kopen is hier een goed voorbeeld van. Het is namelijk een super handige pan, maar je moet wel weten welke je het beste in huis kan halen.
In deze tekst leggen we je uit wat een vispan is, welke warmtebron hier het beste bij past en wat de voor- en nadelen van elke warmtebron zijn. Ook laten we een aantal kenmerken zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pan. Ten slotte geven we je een handige top 5 mee met de beste vispannen van dit moment. Lees snel verder!
Wat is een vispan en welke soorten zijn er?
Op het eerste gezicht zou je een vispan kunnen vergelijken met een koekenpan. In de praktijk is het echter een geheel andere pan die ideaal is voor het bakken en braden van vis. Een vispan is namelijk een ovaalvormige, grote pan met een lage tot middelhoge rand. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk een hele vis in één pan kan leggen zonder dat deze boven de randjes uitsteekt.
- Tegenwoordig zijn de meeste vispannen van roestvrijstaal of keramiek gemaakt. Dit zijn stevige en duurzame materialen. Er bestaan echter ook andere soorten waar je mogelijk baat bij kan hebben.
- Koperen vispan. Deze pan is goed geschikt voor gevorderde koks omdat koper heel snel reageert op temperatuurwisselingen. Deze pan is daarom ook goed geschikt om vissen in te bakken die een meer zorgvuldige bereiding nodig hebben. Door de koperen vispan op de juiste manier te gebruiken, krijg je heerlijke eindresultaten.
- Elektrische vispan. Deze vispan is handig wanneer je slechts hele kleine pitjes hebt op je kookplaat. Doordat de pan volledig elektrisch is, heb je alleen een aansluiting op je stopcontact nodig waarna je gelijk kan beginnen met bakken. Het is ook een handige manier om de vis langer warm te houden, wanneer je bijvoorbeeld nog moet wachten op bezoek.
- Gietijzeren vispan. Natuurlijk heb je ook een gietijzeren vispan. Gietijzer is een heel duurzaam en bijzonder materiaal en, wanneer je dit goed gebruikt, kan je er decennia mee doen. Het voordeel van een gietijzeren vispan is dat je één specifieke pan hebt voor al je visgerechten, waardoor je andere (gietijzeren) pannen niet naar vis gaan ruiken. De pan heeft wat meer verzorging nodig, maar het werkt dan wel optimaal voor een lange periode.
Welke warmtebron is het meest geschikt voor een vispan?
Wanneer je een vispan gaat kopen, is het wel handig om te weten welke warmtebron het meest geschikt is voor het gebruiken van zo’n pan. Hoewel de meeste pannen inmiddels geschikt zijn voor alle soorten warmtebronnen, heeft de warmtebron zelf ook invloed op de resultaten van je gerecht. Juist daarom is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van elke warmtebron en hoe het werkt.
Vispan inductie
Een inductie kookplaat creeërt warmte door middel van magneten die reageren op de magnetische bodem van een pan die je op het pitje zet. Hierdoor wordt alleen de bodem van een pan verhit en gaat er vrijwel geen warmte verloren.
Voordelen vispan inductie:
- Het heeft goede warmtegeleiding
- Duurzaam
- Ook geschikt voor andere warmtebronnen
- Alleen de pan wordt heet. Het pitje zelf blijft redelijk koel.
Nadelen vispan inductie:
- De pan is mogelijk te groot voor één pitje waardoor het opwarmen langer duurt
- Kan erg kostbaar zijn
Vispan gas
Een gas kookplaat is nog steeds vrij veelvoorkomend en het is een goede manier om snel voeding te kunnen verhitten omdat de pan direct op het vuur staat. Gas is daarnaast nog een redelijk goedkope manier om op te koken, omdat je niet vreselijk veel nodig hebt per maaltijd.
Voordelen vispan gas:
- Relatief goedkoop
- De meeste pannen zijn geschikt voor gas
- Makkelijk de temperatuur aanpassen
Nadelen vispan gas:
- Er gaat meer hitte verloren
- Steeds minder huishoudens hebben een gasplaat
- Met de jaren stijgt de gasprijs
- Minder veilig in verband met open vuur (en mogelijk kleine kinderen of huisdieren)
Vispan elektrisch
Ook heb je nog een gewone elektrische kookplaat. Deze lijkt op het eerste gezicht erg op een inductie kookplaat, maar het werkt net anders. Een elektrische kookplaat maakt namelijk gebruik van spiralen die verhit worden door de elektriciteit. De kookplaat zelf verhit dan, in plaats van de pan bij inductie. Net als inductie, is elektriciteit een vrij zuinige methode van koken. Een elektrische kookplaat is daarbij ook anders dan een elektrische vispan. Een elektrische kookplaat verwarmt namelijk verschillende pannen, zonder dat deze pannen nog op het stroomnetwerk aangesloten hoeven te worden.
Voordelen vispan elektrisch:
- Redelijk zuinige energiebron
- Veilig in het gebruik
- Makkelijk te gebruiken
- Goedkoper dan inductie
Nadelen vispan elektrisch:
- Er gaat nog steeds meer warmte verloren dan bij een inductie kookplaat
- De pitjes worden wel heet, niet alleen de pan
- Mogelijk is het oppervlakte te klein om een vispan snel te kunnen verhitten
De top 5 beste vispannen om te kopen
Het is nu dan eindelijk zover. Je weet precies wat een vispan is, welke warmtebronnen hierbij het beste passen en waar je op moet letten bij een vispan kopen. We hebben speciaal voor jou een top 5 samengesteld met de beste vispannen van dit moment. Zo weet je zeker dat je een goed product in huis haalt. Lees snel verder!
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vispan?
Natuurlijk is het handig om te weten welke warmtebron je het beste kan gebruiken in combinatie met een vispan, maar het is ook handig om te weten welke vispan het beste bij jou past. Om hier achter te komen is het handig om te kijken naar je eigen keuken, je eigen wensen en je budget. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal kenmerken op een rij gezet die je helpen bij het uitkiezen van de beste vispan voor bij jou in huis.
- De grootte van de vispan moet passen bij jouw kookwensen
Hoewel vispannen over het algemeen wat groter zijn dan een koekenpan, bestaan er alsnog verschillende groottes van. Dit is erg handig om op te letten wanneer je weinig ruimte in je keuken hebt, of wanneer je juist van plan bent om grote vissen te bereiden. Het is ook handig om gelijk de diameter van het kookpunt op te meten wanneer je een vispan wil kopen. Wanneer de vispan dit kookpunt overschreidt, werkt deze namelijk niet meer optimaal en duurt het verhitten langer.
- Het materiaal
Het materiaal van een vispan heeft niet alleen invloed op de prijs, maar ook op de resultaten. Gietijzer en koper zijn bijvoorbeeld heel goed met de hitte geleiding, terwijl roestvrijstaal en aluminium weer wat voordeliger zijn in de kosten. Daarnaast is niet elk materiaal geschikt voor een inductie kookplaat. Dus wanneer je die hebt, is het zeker handig om naar het materiaal te kijken.
- Wil je een vispan met antiaanbaklaag?
Niet elke pan zal een antiaanbaklaag hebben, maar het komt wel goed van pas wanneer je graag kookt. Let daarom goed op of de pan een antiaanbaklaag heeft en hoe je deze moet onderhouden. Sommige pannen met een antiaanbaklaag mogen namelijk niet in de vaatwasser.
- Let op de handvatten
Heeft de vispan handvatten en, zo ja, hoe zien ze eruit? Zijn ze gemaakt van hetzelfde materiaal en worden ze dus heet bij het bakken? Of zijn ze juist gemaakt van kunststof? Handvatten komen goed van pas bij het koken, maar ze moeten je niet belemmeren. Handvatten van kunststof kunnen bijvoorbeeld niet in de oven, terwijl je misschien juist op zoek bent naar een vispan die zowel op de kookplaat als in de oven gebruikt kan worden.
- Wil je een vispan met deksel?
Heeft de vispan een deksel of is deze gewoon open? Een deksel is natuurlijk niet per se nodig, maar het kan wel goed van pas komen, zeker wanneer je de warmte in de pan wil houden.