Je hebt vast wel eens een tajine pan gezien. Deze pan heeft namelijk een erg bijzondere vorm: het loopt omhoog in de vorm van een kegel. Toch mag deze pan eigenlijk niet in je keuken ontbreken omdat je er heerlijke gerechten mee klaar kan maken. Daarnaast is het een fijne pan om te gebruiken en zitten er veel voordelen aan het gebruik verbonden.
In dit artikel kijken we naar wat een tajine is, hoe je deze pan moet gebruiken, tips voor het eerste gebruik en de voordelen van een tajine. Daarnaast geven we je ook tips hoe je de beste pan voor jouw gezin in huis haalt en vertellen we je welke gerechten heerlijk klaar te maken zijn in een tajine. Ten slotte sluiten we af met een top 5 van de beste tajine pannen. Zo kan je een weloverwogen keus maken. Veel plezier!
Hoe moet je een tajine pan gebruiken?
Een tajine is van oorsprong een stoofpot gemaakt van aardewerk. Het heeft daarom ook vaak een prachtige terracotta kleur. De gerechten die hierin worden gemaakt, krijgen ook de naam van de pan. Je hebt vast wel eens gehoord van de kip tajine.
Een tajine bestaat uit twee onderdelen: een dikke aardewerk schaal waarin gerechten opgediend en bereid worden. Daarnaast heeft een tajine een kegelvormige deksel met hetzelfde materiaal. Tegenwoordig zijn de meeste tajines geglazuurd, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er bestaan ook gietijzeren tajine pannen. Deze functioneren volgens hetzelfde principe, maar missen het traditionele aardewerken uiterlijk.
Traditioneel gezien wordt een tajine gebruikt op een rooster boven hete kolen. Door de hitte verdampt het vocht uit de groenten of het vlees, wat stijgt naar de bovenkant van de pot. Door de vorm van de pot condenseert het waarna het koelt en terug op het eten terecht komt. Zo stooft een tajine allerlei maaltijden. Tegenwoordig kunnen tajines ook op een elektrische kookplaat gebruikt worden en zelfs op gas. Bij gas heb je echter wel een apart plaatje nodig waar de tajine op kan staan.
Tajine eerste gebruik: tips!
Afhankelijk van welke tajine je in huis haalt, moet je goed letten op het eerste gebruik. Dit is namelijk anders dan bij de meeste “standaard” pannen zoals wij die kennen. Een ongeglazuurde tajine is namelijk erg gevoelig en moet goed behandeld worden om te voorkomen dat deze barst tijdens het koken. Hieronder leggen we je uit hoe je een tajine voor het eerst (en daarna) gebruikt.
- Ongeglazuurde tajine. Bij een ongeglazuurde tajine is het belangrijk dat je deze 24 uur lang in water laat weken voor het eerste gebruik. Dit doe je door kraanwater in de tajine te gieten tot aan de rand en dit 24 uur te laten staan. Het water trekt hierdoor in de aarde, waardoor deze beter bestend is tegen hitte. Ook is het belangrijk om de tajine nooit zomaar op een hete plaat te zetten, maar deze geleidelijk te verwarmen.
- Geglazuurde tajine. Vroeger werd er veel lood gebruikt in het glazuur van tajines. Als je daarom een oude, traditionele tajine koopt, is het belangrijk om daar goed op te letten. Tegenwoordig worden er vrijwel alleen maar loodvrije tajines met glazuur verkocht. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.
- Tips voor het vervolg gebruik. Bij ongeglazuurde tajines (en bij geglazuurde is dit ook handig) moet je ze voor gebruik 30 minuten in water laten weken zodat ze weer goed vochtig zijn voordat je ze gaat gebruiken. Na de eerste keer 24 uur weken, hoeft het niet meer zo lang, maar 30 minuten is wel nodig.
Wat zijn de voordelen van een tajine pan?
Een tajine ziet er niet alleen heel leuk uit, maar de functie ervan is ook erg handig. Daarnaast zijn er nog meer voordelen verbonden aan het gebruik van een tajine. Welke voordelen zit zijn, leggen we hieronder voor je uit.
- Extreem veel smaak
Een van de grootste pluspunten van een tajine pan is dat je maaltijden ontzettend veel smaak behouden. Wanneer je je maaltijd in deze pan klaarmaakt, is de pan helemaal afgesloten en kan er geen lucht ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de smaak van de kruiden die je erbij doet helemaal in de rest van het eten trekken. Wat je dus ook kookt, het zal veel meer smaak hebben dan eten uit een standaard pan.
- Decoratief
Zelfs wanneer je niet zo vaak eten bereid met een tajine, is het nog handig om in huis te hebben. Veel tajine pannen zijn namelijk mooi versierd met allerlei schilderingen of patronen. Dit zorgt ervoor dat de pan ook mooi op display kan staan in je keuken of huiskamer wanneer je deze niet gebruikt. Je laat in ieder geval aan je gasten zien dat je wel van een wereldkeuken houdt.
- Het vlees blijft mals
Je kan ook vlees klaarmaken in een tajine en het grote voordeel hiervan is dat het heerlijk mals blijft. Doordat het namelijk gestoomd wordt, breken de eiwitverbindingen minder snel af waardoor het vlees soepel en sappig blijft. Snijd je er daarna in met je mes, dan glijd je er haast doorheen. Super lekker dus!
- Een tajine pan is voor allerlei gerechten te gebruiken
Een tajine is multifunctioneel. Je kan het namelijk voor verschillende soorten gerechten gebruiken. Zo kan je natuurlijk een lekkere groentestoof klaarmaken, maar kan je ook stukken kip in saus garen. Wil je juist een volledige maaltijd in één keer klaar hebben? Geen probleem, dat is namelijk ook mogelijk!
Zo koop jij de beste tajine voor in jouw keuken
Zoals je leest, is een tajine kopen dus helemaal niet zo gek. Wel is het handig om er een aan te schaffen die bij jou in je huis past. Net als gewone pannen, zijn er tajines in verschillende soorten en maten. Juist daarom is het belangrijk om naar de eigenschappen van elke pan te kijken zodat je geen miskoop doet. Wij hebben een aantal belangrijke eigenschappen voor je op een rij gezet zodat je straks een weloverwogen keus kan maken. Lees snel verder!
- Het gebruik
Hoevaak ben jij van plan de tajine te gebruiken? Wanneer je graag regelmatig iets daarin wil klaarmaken, is het handig om voor een echt traditioneel exemplaar te gaan. Deze zijn vaak wat prijziger, maar geven de beste resultaten. Ben je juist nog een beginner of weet je niet of je er vaak gebruik van wil maken? Dan kan je beginnen met een iets goedkopere optie om het uit te proberen. Als het dan in de smaak valt, kan je altijd nog upgraden.
- Het formaat
Wie houdt er nu niet van een lekker grote maaltijd klaarmaken om de rest later in te vriezen? Met een tajine kan dit natuurlijk ook! Wanneer je echter wat minder ruimte in je keuken hebt, is het soms toch handiger om voor een kleiner formaat te kiezen. Ook van tajine pannen zijn er verschillende soorten groottes, let daarom goed op de afmetingen voordat je je aankoop doet.
- Het materiaal van de tajine pan
Zoals we hierboven al noemden, zijn er verschillende materialen waarvan een tajine gemaakt kan worden. We zullen hier nog wat extra informatie daarover geven.
Zo is de meest voorkomende variant de tajine van aardewerk. Deze kan je geglazuurd en ongeglazuurd kopen. Geglazuurd is de populairste optie. Het vergt minder onderhoud en gaat lang mee. Ongeglazuurd is echt traditioneel, maar vergt iets meer onderhoud. Je zal het bijvoorbeeld regelmatig in water moeten laten weken voor het gebruik en het is niet geschikt voor inductie kookplaten.
Daarnaast heb je nog de gietijzeren variant. Deze is geschikt voor inductie koken en hoeft niet in water geweekt te worden. Het is duurzaam en gaat erg lang mee. Ook is het minder breekbaar dan keramiek. Wel vergt het ook redelijk wat onderhoud om het gietijzer mooi te houden.
Naast gietijzer bestaan er ook aluminium opties. Deze zijn vaak goedkoper dan gietijzer, maar gaan ook iets minder lang mee. Wel geleiden ze warmte goed en kan je je eten hierin prima klaarmaken. Bovendien zijn ze geschikt voor vrijwel elke warmtebron. Deze pannen zijn ideaal als budget optie.
Ten slotte bestaat er ook nog een elektrische tajine als optie. Deze is minder bekend, maar functioneert volgens hetzelfde principe. Het grootste verschil hierbij is dat de tajine op elektriciteit werkt en dus geen kookplaat, maar een stopcontact nodig heeft. Dit is makkelijk wanneer je weinig plek op je kookplaat hebt, of graag onderweg bent in bijvoorbeeld een camper.
- De kosten
Een goede pan is nooit goedkoop en datzelfde geldt voor een tajine. Toch zijn hier ook verschillende prijsklasses van. Zo zullen gietijzeren pannen en ongeglazuurde pannen wat duurder zijn dan de geglazuurde of aluminium pannen. Dit heeft te maken met kwaliteit en hoe het is gemaakt. Een echt traditionele tajine zal daarom ook niet goedkoop zijn, maar wel langer meegaan (mits je het de juiste verzorging geeft).
- De warmtebron waar de tajine op komt te staan
Waar je bij veel pannen tegenwoordig niet op hoeft te letten, moet je wel op letten bij een tajine: de warmtebron. Een echt traditionele kan namelijk niet op elke warmtebron gebruikt worden. Dit staat gelukkig wel bij de beschrijving van het individuele product, dus maak je geen zorgen om onverwachte verrassingen. Toch is het wel handig om hier even bij stil te staan voordat je je aankoop doet. De meeste tajines van gietijzer of aluminium kunnen wel op een inductie kookplaat, maar dat is niet altijd het geval bij een aardewerk pan.
Top 5 beste tajine pannen
Nu dat je helemaal op de hoogte bent van wat een tajine pan is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn, kan je verder met lezen. Als het goed is weet je nu ook precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van je pan, zodat je de beste tajine voor bij jou in huis haalt. Het koken met deze pannen is vrij makkelijk en de gerechten die je ermee kan maken zijn heerlijk! We zullen je niet langer laten wachten: hier is de top 5 met de beste tajine pannen van het moment van schrijven.
Heb je je ideale product hier nog niet tussen kunnen vinden? Geen zorgen! Met een klik op de knop kom je in onze webshop met nog veel meer opties terecht!