Stoompan inductie: onze keuzes

Wie niet van doorgekookte groenten houdt, moet echt een stoompan inductie proberen! Deze pan zorgt er namelijk voor dat je heerlijke groenten serveert die perfect gaar zijn en nog vol smaak zitten. Daarnaast is je maaltijd ook nog eens gezonder doordat de manier van bereiden ervoor zorgt dat je een groot deel van alle vitamines nog gewoon behoud.

Vandaag gaan we kijken naar een inductie stoompan, wat het is en wat de voordelen hiervan zijn. Ook geven we je een aantal tips zodat je de beste stoompan inductie voor bij jou thuis aanschaft. Heb je dan alles doorgenomen? Dan gaan we door naar een top 5 met de beste inductie stoompannen van dit moment. Zo weet je zeker dat je alleen producten van de hoogste kwaliteit in huis haalt. Lees gauw verder!

Wil je liever ons artikel lezen over de beste stoompannen algemeen? Klik dan op de link en lees vanaf daar verder 🙂 

Hoe werkt een stoompan voor inductie en welke onderdelen zijn er? 

Voordat we specifiek gaan kijken naar een stoompan inductie, is het goed om te weten wat een stoompan nu precies is. Een stoompan is namelijk een meerdelige pan waarin je groenten, aardappelen, rijst en vlees kan bereiden. Het verschil met een gewone pan is hierbij echter dat je je groenten niet in water kookt, maar juist stoomt.

De pan bevat namelijk een handig mandje waarin je je groenten (of vlees) kan neerleggen. Hier zitten gaten in. Onder het mandje, in de pan zelf, breng je een laagje water aan de kook. Wanneer het water kookt, begint het te stomen. Deze stoom beweegt door naar boven, waar de groenten liggen. Door de hitte van de stoom beginnen deze groenten te garen van binnen. Door de deksel op de pan te houden, blijft de stoom in de pan aanwezig, waardoor je eten kan garen zonder ze in water te dompelen.

Dit is natuurlijk een hele handige manier van koken, maar het is nog handiger dankzij de inductie functie van de pan! Een inductie kookplaat is een warmtebron dat op elektriciteit werkt. In tegenstelling tot een keramische kookplaat of elektrische kookplaat verhit inductie slechts de bodem van de pan. Dit is een energiebesparende methode waarbij er weinig tot geen warmte verloren gaat. De pannen die op een inductie kookplaat staan hebben namelijk een speciale magnetische bodem die hierop reageert.

Doordat de bodem van de pan verhit, verwarmt de inhoud van de pan ook een stuk sneller en zal het ook sneller koken. Wanneer je groenten stoomt, zorgt de meer geconcentreerde hitte er ook voor dat je eten sneller klaar is dan wanneer je een gewone pan zou gebruiken. Dit scheelt dus niet alleen stroom, maar ook tijd.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een inductie stoompan?

Nou lijkt het alsof we met het uitleggen van de stoompan en inductie functie al genoeg voordelen hebben opgenoemd, maar dat is zeker niet het enige. Een inductie stoompan heeft namelijk nog veel meer voordelen die we graag met je delen. Hieronder lees je alle voordelen van het aanschaffen van een inductie stoompan.

  • De vitamines vervliegen niet

Je hebt misschien wel eens gehoord dat wateroplosbare vitamines vervliegen wanneer je ze te lang in contact laat komen met water. Dit is helaas een feit. Toch hoef je je daar geen zorgen om te maken met een stoompan. Doordat je voedsel bereidt wordt door middel van stoom in plaats van water, blijven er meer vitamines behouden waardoor je meer uit dezelfde portie kan halen. Dat is nog eens mooi meegenomen!

  • Een maaltijd is vaak in één keer klaar

Of je nu veel haast hebt of gewoon niet zo’n fan van koken bent, een stoompan is de ideale pan om een volledige maaltijd in één keer klaar te kunnen maken. Naast groenten kan je namelijk ook gewoon rijst, aardappelen en vlees stomen waardoor je sneller klaar bent met de bereiding van een gerecht.

  • Het is waterbesparend

Wanneer je groenten kookt, gebruik je hier meestal best veel water voor. Je groenten moeten namelijk helemaal onder water zijn voordat ze goed gaar worden. Dit kost allemaal extra water en dat zou helemaal niet nodig hoeven zijn. Een stoompan inductie heeft slechts een klein laagje water nodig om stoom te creëren waardoor je veel minder water nodig hebt voor het bereiden van een hele maaltijd. Daarnaast komt je eten ook niet in aanraking met het water, waardoor je het eventueel nog voor een ander gerecht kan gebruiken (zolang je dat op dezelfde dag doet). 

  • Een stoompan is voor meerdere soorten gerechten te gebruiken

Doordat een stoompan uit meerdere onderdelen bestaat is het ook goed mogelijk om de pan als “gewone” pan te gebruiken. Dit is ideaal wanneer je een keer een gerecht hebt wat niet gestoomd hoeft te worden, of wanneer je juist liever een soepje wil maken. Je hoeft alleen het stoom mandje eruit te halen en daarna kan je de rest van de pan gebruiken zoals je zelf wil.

Waar moet je op letten bij de aankoop? 

Na het lezen van bovenstaande voordelen wil je natuurlijk ook een prachtige stoompan voor inductie aanschaffen. Toch is het handig om eerst nog even verder te lezen. Het moet namelijk wel zo zijn dat dit de beste optie is voor bij jou in huis, en iedereen heeft natuurlijk andere wensen, een ander budget en een andere opbergruimte. Juist daarom hebben we onderstaande tips geschreven zodat je de beste pan voor bij jou in huis kan aanschaffen.

  • De hoeveelheid onderdelen 

Afhankelijk van hoe vaak en hoe veel je kookt, is het handig om te kijken naar de hoeveelheid onderdelen van de stoompan. De meest basis stoompan inductie heeft vaak 3 onderdelen: de pan, het stoom mandje en een deksel. Sommige pannen zijn echter groter en bevatten 2 of wel 3 mandjes die je op elkaar kan stapelen. Zo kan je namelijk meerdere gerechten tegelijkertijd klaarmaken.

  • De grootte van de inductie stoompan

Vergelijkbaar met het punt hierboven is het ook handig om te kijken naar de grootte van de pan. Over het algemeen is een stoompan iets groter dan een reguliere pan. Dit komt omdat er natuurlijk ook nog een mandje in moet. Wanneer je echter op jezelf woont, heb je echt geen pan nodig van 6 liter. Let daarom goed op de grootte van de pan en koop er een die past bij jouw huishouden.

  • Het materiaal: geschikt voor inductie kookplaten?

De meeste stoompannen inductie zullen van rvs of aluminium gemaakt zijn. Dit zijn twee redelijk duurzame en stevige materialen die de hitte goed bewaren. Er bestaan echter ook pannen die gemaakt zijn van emaille. Dit is een wat meer broos materiaal, maar het houdt nog beter warmte vast waardoor je een minder hete kookplaat nodig hebt om de groenten binnen dezelfde tijd gaar te hebben.

Let er bij je aankoop ook op, dat de pan op inductie gebruikt kan worden. Vaak wordt dit aangegeven met een “Induction Ready” keurmerk. En gelukkig staat het vaak ook erg duidelijk aangegeven in de beschrijving van de webshop. 

  • Onderhoud: is de pan gemakkelijk schoon te maken? 

Net als elke andere pan, zal een stoompan inductie ook schoongemaakt moeten worden. In principe is dit geen probleem en kunnen de meeste pannen gewoon in de vaatwasser. Afhankelijk van het materiaal moet je hier wel goed op letten, want sommige materialen zijn gevoeliger waardoor je ze beter met de hand kan wassen.

Top 5 beste inductie stoompannen 

Nu is het zover: je kan jouw ideale pan gaan aanschaffen. Met bovenstaande informatie ben je helemaal in staat om een weloverwogen beslissing te maken waar je geen spijt van zal krijgen. Om je op weg te helpen, hebben wij een top 5 met de beste stoompan inductie voor je uitgeschreven. Veel plezier met je nieuwe aankoop!

Deze stoompan van Imperial kitchen heeft niet één, maar twee stoom mandjes waarin je je eten kan garen! Dat betekent dat je gelijk een hele maaltijd kan klaarmaken, of juist twee verschillende maaltijden. De pan is gemaakt van roestvrijstaal met een glazen deksel. Je kan de pannen makkelijk op elkaar stapelen, of los van elkaar gebruiken wanneer je daar behoefte aan hebt. Hoewel de pan in de vaatwasser kan, raden we je aan om deze met de hand te wassen in verband met het gevoelige materiaal.
Wil je nog meer in één keer klaarmaken? Dan is de Klausberg stoompan de beste optie! Deze set bestaat uit 5 delen: 4 pannen, waarvan 3 een speciale stoominzet bevatten en een deksel. De set is gemaakt van hoogwaardig rvs en gaat lang mee. Daarnaast kan het ook gewoon in de vaatwasser. Wat deze pannenset ook heel fijn maakt, is dat het cool-touch handvatten heeft waardoor je de pan gemakkelijk kan verplaatsen wanneer je aan het koken bent.
Houd je wel van wat meer Oosterse gerechten? Probeer dan deze Tajine inductie eens! Deze speciale stoompan heeft de traditionele driehoekige vorm van een standaard Tajine pan, maar dit keer met een stoominzet in de deksel waar je de maaltijd in kan klaarmaken. Je kan de pan echter ook als gewone pan gebruiken als het recept daar om vraagt. De pan heeft ook een handige anti-aanbaklaag waardoor je maaltijd niet aanbrandt en gewoon makkelijk los komt van de randen.
Wil je meerdere groenten tegelijk klaar kunnen maken? Dan is de stoomextractor van Tectake een perfecte keus. Deze pan heeft namelijk een braadpot (de onderkant), een fruitpot (ook geschikt voor groenten) en een fruitperspot met een afvoerslang en trechter. Deze pan is daarom ook uitermate geschikt voor het maken van compote of jam. Je kan elk stuk ook individueel gebruiken en de stoompan is geschikt voor meerdere warmtebronnen, waaronder inductie. Wil je na het maken van jam de pan goed schoonmaken? Dan kan deze prima in de vaatwasser.
Dit is wellicht het meest bekende voorbeeld van een stoompan. Deze pan van WMF is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een speciale inductiebodem die de warmte goed door de pan verdeeld. Het is daarnaast ook geschikt voor andere warmtebronnen, inclusief de oven! Deze stoompan heeft bovendien een handige schenktuit die ervoor zorgt dat je gemakkelijk het water kan afgieten na gebruik, zonder te morsen. De pan heeft ook een thermometer die direct laat zien hoe heet de binnenkant is. Je kan de thermometer ook loskoppelen waarna de pan in de vaatwasser kan.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart