Wanneer je van koken houdt, mag een skillet pan eigenlijk niet ontbreken aan je collectie. Dit is namelijk een ontzettend veelzijdige pan waar je jááren mee kan doen. Bovendien is het niet alleen geschikt voor het bakken van lekkere gerechten, maar kan je het ook nog eens in je oven zetten om een lekkere ovengebakken maaltijd klaar te maken zonder nog een schotel te hoeven gebruiken.
In deze tekst leggen we je uit wat een skillet is, wat hier de voordelen van zijn en hoe je de beste voor bij jou in huis uitkiest. Daarna sluiten we af met een top 5 met de beste skillet pannen.
Wat is een skillet pan?
Simpelweg gezegd is een skillet gewoon een gietijzeren pan. Deze is echter anders dan de grote gietijzeren soeppannen die je waarschijnlijk wel kent. Een skillet ziet er meer uit als een koekenpan, maar is soms ietsje dieper. Het grootste kenmerk van de skillet is de bodem: deze is namelijk lekker dik waardoor die heel goed warm wordt en ook warmte vasthoudt.
Gietijzer is een gegoten staalsoort dat vrij zwaar aanvoelt, maar wel ook heel stevig is. Je kan gietijzeren producten vaak goed herkennen dankzij het ruwe oppervlakte. Wees niet bang dat je eten hierop zal aanbakken, want dat gebeurt niet mits je je pan goed klaarmaakt voor gebruik. Dit proces heet inbranden en het is de beste manier om je skillet pan gebruiksklaar te krijgen.
Waar kun je een skillet pan voor gebruiken?
Een skillet is ideaal voor het klaarmaken van verschillende soorten eten. Doordat de bodem ontzettend heet kan worden, is het uiterst geschikt voor het bereiden van steak. Ook kan je er gerechten in klaarmaken zoals een panpizza, brood of juist gefrituurde gerechten.
Wat wel een dingetje is om op te letten is dat gietijzer de smaak opneemt van de gerechten die je erin bakt. Wanneer je er dus regelmatig iets van vlees in bakt, zal een zoet gerecht de smaak deels overnemen. Ook is een gietijzeren pan niet goed geschikt voor zuren, zoals tomaten of citroen. Probeer deze daarom te vermijden tijdens het koken in een skillet.
Wat zijn de voordelen van een gietijzeren skillet?
Als het stevige materiaal op zich al niet genoeg voordeel is voor het aanschaffen van een skillet, dan zijn er nog veel meer voordelen die je misschien doen overtuigen. Deze pan is namelijk een echte alleskunner en je zal er echt nog jaren mee kunnen doen. Sommige pannen kunnen namelijk wel tot 100 jaar meegaan. Dan heb niet alleen jij wat aan de pan, maar ook je kinderen of kleinkinderen. We hebben alle voordelen even voor je op een rij gezet.
- De kwaliteit van een skillet pan verbetert met de jaren
Het klinkt heel gek, maar het is echt waar. Wanneer je meer en meer kookt met een skillet, zal er langzaamaan een extra laagje op de pan ontstaan die helpt om de pan te beschermen en om je gerechten soepel door de pan te laten bewegen. Dit is dus niet alleen goed voor je pan, maar ook voor je gerechten.
- Vrijwel onbreekbaar
Natuurlijk kan alles breken of slecht verzorgd worden, maar een gietijzeren pan is heel vergevend. Wanneer je een keer met tomaten of een ander zuur bakt, is de pan niet direct verloren. Met de juiste verzorging kan je de pan weer gemakkelijk herstellen. Daarnaast is het materiaal heel stevig, waardoor een krasje of deukje ook niet snel ontstaat. Laat de pan echter niet zomaar vallen. Dit kan wel schadelijk zijn.
- Geschikt voor bijzondere warmtebronnen
Een gietijzeren pan is ontzettend stevig en daarom ook goed geschikt voor bijzondere warmtebronnen zoals een oven of zelfs een kampvuur. Daarnaast kan deze ook gemakkelijk op een gasfornuis en ook op een keramieke kookplaat. Let wel op dat sommige gietijzeren pannen niet geschikt zijn voor een inductie kookplaat. Dit kan je echter makkelijk oplossen met een inductie adapter.
- Een gietijzeren skillet blijft lang warm
Een gietijzeren skillet kan heel heet worden dankzij het goed-geleidende materiaal. Na het verhitten, blijft het ook erg lang warm. Dit heeft als voordeel dat je er heel makkelijk eten in kan nagaren. Ook kan het geen kwaad om een koude toevoeging aan een hete inhoud te doen, omdat de pan er snel genoeg voor zorgt dat het weer op temperatuur komt. Let wel op met koude dingen toevoegen aan een hete, lege pan.
Top 5 beste skillet pannen
Dan is het nu eindelijk zover! Je hebt je zojuist ingelezen over wat een skillet is, wat de voordelen van een gietijzeren skillet zijn en waar je rekening mee moet houden tijdens het aanschaffen van deze pan. In principe ben je nu helemaal klaar om een keuze te maken. Juist daarom helpen we je graag nog even zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Hieronder hebben wij 5 van de beste skillet pannen voor je op een rij gezet. Neem ze op je gemak door!
Hoe kies ik de beste skillet voor bij mij in huis?
Natuurlijk zijn de voordelen erg leuk om te lezen, maar je moet uiteindelijk wel een pan hebben die bij je in huis past. Dit heeft vooral te maken met je eigen voorkeur, hoeveel ruimte je hebt en wat je budget is. Daarnaast zijn er nog een paar andere kenmerken waar je rekening mee kan houden wanneer je je aankoop gaat doen.
- De grootte
Het belangrijkste is waarschijnlijk de grootte van de pan. Het is natuurlijk heel leuk om een flinke pan te hebben waarin je allerlei lekkere gerechten kan klaarmaken, maar wanneer je hier de ruimte niet voor hebt, dan houdt het snel op. Kies daarom een pan in de grootte waarvan je weet dat deze in je keuken past.
- De prijs
Het is natuurlijk aantrekkelijk om een goedkope gietijzeren pan aan te schaffen, maar bij gietijzer kan je toch beter gaan voor een wat prijzigere variant, omdat dit vaak ook duurzamer is. Een goedkope pan is vaak brozer, bevat minder dik materiaal en zal ook meer moeite hebben met het goed bereiden van maaltijden. Het is niet voor niets dat goede merken zoals Le Creuset zo prijzig zijn, ze zijn namelijk heel kwalitatief hoogwaardig. Houd daarom rekening met de prijs: in eerste instantie is het misschien erg duur, maar wanneer je er tientallen jaren mee doet, valt de prijs uiteindelijk wel mee.
- Emaille coating
Sommige pannen hebben een emaille coating bovenop het gietijzer. Dit heeft meerdere voordelen. Zo zorgt emaille ervoor dat je pan beter tegen zuren kan (en dus ook tomatensoep of iets met citroen kan maken), het is beter bestand tegen krassen en het is van nature anti-aanbak. Emaille zorgt er echter wel voor dat de maximum temperatuur van de pan niet zo hoog is als een puur gietijzeren skillet. Broden bakken of iets braden in de oven zal dus minder goed kunnen. Afhankelijk van waarvoor je de pan wil gebruiken, is het dus nuttig om te denken of je er een emaille coating bij wil hebben of niet.
- Optillen: meerdere handvatten?
Veel pannen hebben minimaal één handige steel waarmee je de skillet kan optillen. Sommige merken hebben echter ook een extra handvatje voor extra grip tijdens het optillen. Het is hierbij wel goed om te bedenken dat de handvatten niet worden meegerekend bij de diameter van de pan, dus dat deze vaak iets breder zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat de handvatten van gietijzer ook heet worden tijdens het koken. Houd dus altijd een of twee ovenwanten in de buurt.
- Geschikt voor inductie?
Hoewel het vroeger niet zo was, zijn tegenwoordig best veel gietijzeren pannen geschikt voor de inductie kookplaat. Dat zijn ze echter nog niet allemaal. Heb je een inductieplaat? Let dan goed op de eigenschappen van de pan om zeker te weten dat je deze in jouw keuken kan gebruiken.
De skillet moet ten eerste op jouw kookbron te gebruiken zijn. Daarnaast kun je letten op de diameter van de pan, de hoogte van de zijkanten en een eventuele emaille laag. Ook de hoeveelheid handvatten en het gewicht kan van belang zijn als je de pan gemakkelijk wilt kunnen optillen.
Aangezien de meeste skillets van gietijzer zijn, kun je deze zeker gebruiken op een BBQ. Je kunt met een skillet heerlijke barbecue gerechten maken! Zorg ervoor dat je bij de aankoop goed checkt of de pan ook echt op open vuur te gebruiken is.