Pannenset met afgietsysteem

In Nederland koken we graag al onze groenten. Om dat proces te vereenvoudigen kan je nu ook gebruik maken van een pannenset met afgietsysteem. Dit is een superhandige toevoeging aan je keuken en maakt het koken ook een stuk makkelijker. Dankzij de afgietdeksel kan je namelijk makkelijk het water uit je pan laten lopen zonder dat je groente eruit valt.

Er bestaan verschillende afgietsystemen in pannen, daarom hebben we deze handige gids voor je geschreven. Hierin leggen we uit wat de voordelen zijn van een pannenset met afgietsysteem, welke soorten afgietsystemen er bestaan en handige kenmerken om op te letten bij het aanschaffen van je nieuwe pan. Ten slotte sluiten we af met een top 5 met de beste pannen met afgietdeksels zodat je de beste keus kan maken.

Wat zijn de voordelen van een pannenset met afgietsysteem?

Natuurlijk kan je prima koken met een standaard pan met deksel. Wanneer je klaar bent met koken giet je het water af via een vergiet of door de deksel een klein beetje open te zetten. Hier kan echter veel misgaan. Er kan eten uit de pan vallen, je kan je handen verbranden, of je hebt net per ongeluk je handen met zeep gewassen in de wasbak waar het vergiet in staat. Een pannenset met afgietsysteem is veel handiger en heeft daardoor ook vele voordelen:

  • Gebruiksvriendelijk

Vrijwel iedereen kan een pan met een afgietsysteem gebruiken. Zorg ervoor dat je de deksel vasthoudt tijdens het gieten en je kan zo je kookvocht wegspoelen! Het is hierdoor erg gebruiksvriendelijk en ook eenvoudig in het gebruik. Geen lastig gedoe met deksels op een kier zetten of een vergiet pakken.

  • Multifunctioneel

Je hoeft je pan ook niet alleen te gebruiken wanneer je iets wil afgieten! Afhankelijk van het type pan die je hebt, kan je de pan ook voor allerlei andere gerechten gebruiken. Als je pan een schenktuit heeft, kan je namelijk ook makkelijk saus of soep maken en deze uit de pan schenken zonder te knoeien. Je kan deze pan dus gebruiken ter vervanging van je andere pannen, zodat je er dagelijks gebruik van kan maken.

  • Gaat lang mee

De meeste pannen met afgietdeksel zijn gemaakt van stevig materiaal en sommigen hebben zelf nog extra lange garantie. De pannen gaan hierdoor lekker lang mee, waardoor je met één aankoop gerust 10 jaar of langer mee kan doen. Dit is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor je rust. Je hoeft niet constant bang te zijn dat je weer op zoek moet naar andere pannen.

Welke soorten afgietsystemen bestaan er?

Natuurlijk is het fijn om de voordelen van deze handige pannen te weten, maar als er verschillende soorten bestaan is het ook goed om te weten wat die soorten dan zijn. Van de pannensets met afgietsysteem bestaan er eigenlijk 3 soorten: de schenktuit, de draaideksel en een combinatie van beiden.

  • De schenktuit

Een pan met een schenktuit heeft een kleine uitstekende rand aan één of beide kanten van de rand van de pan. Dit zorgt ervoor dat, wanneer je de pan leeg laat lopen, de vloeistof slechts uit één richting komt en niet over de rand van de pan spoelt. Dit is heel handig voor het schenken van sauzen of soep.

  • De draaideksel

Een draaideksel is ideaal voor het afgieten van groenten, rijst, aardappelen of pasta. De pan heeft een lager stukje aan de rand waar de deksel normaliter overheen gaat zodat er geen open ruimte is. Wanneer je de deksel echter draait, ontstaat er een kier waar je het water door weg kan laten lopen. De meeste deksels hebben een rand met spleten of gaatjes erin zodat de kleine stukjes groenten niet door deze kier verdwijnen.

  • Een combinatie van beiden

Ten slotte heb je nog pannen met een combinatie van zowel een draaideksel als een schenktuit. Deze pannen zijn ontzettend handig omdat je ze kan gebruiken voor zowel soep schenken als het wegspoelen van kookvocht. Ze zijn multifunctioneel en maken de gebruikservaring nog fijner!

Waar moet je op letten bij het kopen van pannen met afgietsysteem?

Bij je aankoop van de nieuwste pannen met afgietdeksel, moet je wel op een aantal dingen letten. Het is hierbij vooral belangrijk dat je naar je eigen wensen kijkt en naar wat mogelijk is in jouw keuken. Een persoon met een klein appartement heeft namelijk minder ruimte voor pannen dan iemand die in een vrijstaande woning woont. Let daarom goed op de volgende punten voor je je aankoop doet.

  • De grootte

De grootte van de pannenset met afgietsysteem is op twee manieren van toepassing. Allereerst heb je de hoeveelheid pannen binnen deze set. Hoeveel pannen heb je nodig en heb je wel genoeg ruimte voor alle pannen? Ten tweede moet je letten op de grootte van elke individuele pan. Als de pan te groot is, past deze misschien niet in je kast. Aan de andere kant moet de pan ook weer niet te klein zijn.

  • De benodigde warmtebron

Het is heel leuk om een inductie pannenset aan te schaffen, maar wanneer je geen inductie kookplaat hebt, kan je ze hier mogelijk niet gebruiken. Let daarom goed op de benodigde warmtebronnen van je pannenset. De meeste pannen kunnen tegenwoordig op verschillende soorten warmtebron gebruikt worden, maar dat is niet altijd het geval.

  • Het type pan

Zoals we hierboven al besproken, zijn er drie verschillende soorten pannen met afgietsysteem. Welk type lijkt jou het fijnst? De schenktuit, de draaideksel of een combinatie van beide? Dit is goed om van tevoren te weten voordat je verder gaat kijken. Zo kan je namelijk gericht op zoek gaan.

  • Extra’s

De basis van een pan is er al, en het heeft een geweldige afgietdeksel. Toch is het ook fijn wanneer je pan wat extra’s heeft. Denk hierbij aan handvatten die niet heet worden wanneer je aan het koken bent, of een pan die gewoon in de vaatwasser kan. Het zijn kleine dingen, maar wel goed om rekening mee te houden.

Top 5 beste pannenset met afgietsysteem

Nu is het zover: je weet alles wat je moet weten over het gebruik en het aanschaffen van een pannenset met afgietsysteem. Je hebt de voordelen doorgenomen, je weet wat de verschillende soorten zijn en je weet waar je op moet letten. Het is tijd om je keuze te maken! Waar gaat je voorkeur naar uit? Om je op weg te helpen, hebben wij een top 5 samengesteld met de beste pannensets van 2022. Neem ze op je gemak even door!

Deze vierdelige set van BK wordt niet zomaar de Master genoemd, ze hebben namelijk een prijswinnend design! Deze vier pannen zijn geschikt om op elk type kookplaat te gebruiken en kunnen zelfs in de oven. Dankzij de handige hittebestendige handvatten, kan je ze ook makkelijk verplaatsen zonder je handen te branden. Na het koken, kan je de pannen ook gemakkelijk gebruiken om water af te gieten dankzij het eenvoudige afgietsysteem. De set bestaat uit één steelpan met een diameter van 16 cm. De andere drie pannen zijn kookpannen met elk een diameter van 16 cm, 18 cm en 20 cm. Alle vier de pannen hebben een bijpassende deksel.
Een andere topper van BK is de Classic Pannenset! Deze set heeft een handig design met een draaideksel. De deksel heeft namelijk een inkeping die het vocht makkelijk laat wegstromen. Je kan de pan zorgeloos vastpakken aan de handvatten die niet heet worden tijdens het koken, ook de hendel van de deksel heeft een cool-touch handvat. Deze set bestaat uit 4 pannen (2x 16 cm, 1x 18 cm en 1x 20 cm) met elk een deksel met afgietsysteem. Als bijkomend voordeel kunnen deze pannen ook in de vaatwasser en hebben ze een handige maatverdeling die aan de binnenkant van de pan staat.
Als het opvallende design van de Sola kookpannenset je niet al aantrekt, dan doet het handige afgietsysteem dat wellicht wel! Deze pannen hebben namelijk een ingebouwd vergiet, waardoor je met gemak vocht en kookwater uit je pan kan laten lopen. De pannen zijn gemaakt van roestvrijstaal en glas en gaan ontzettend lang mee. Daarnaast heb je tot wel 10 jaar garantie op de pannen, wat ze het zeker waard maakt. De pannen zijn geschikt voor de gaskeuken, inductie kookplaat, keramische kookplaat en een elektrische kookplaat. Hierdoor kan je ze in vrijwel elk huis gebruiken.
Juvia doet ook mee met het handige design van een ingebouwd vergiet. De pannen zelf hebben een lichte inkeping welke naar buiten steekt, waardoor je het water makkelijker kan afgieten. Deze inkeping is ook perfect om soep mee te schenken zonder een lepel te hoeven gebruiken. De pannen zijn gemaakt van roestvrijstaal en hebben een glazen deksel. Om het schenken makkelijker te maken, zitten er twee kunststof plekken op de deksel waar je je vingers op kan rusten om te voorkomen dat de deksel van de pan af glijdt. De set bestaat uit 5 pannen en allemaal hebben ze een 10-jarige garantieduur. De pannen zijn bovendien ook geschikt voor meerdere warmtebronnen en kunnen in de vaatwasser.
Heb je wat meer moeite met het gieten van pannen zonder je te verbranden? Dan is de Carl Schmidt pannenset een perfecte oplossing! Deze set heeft namelijk een kunststof band over de deksel lopen, waardoor je de hete deksel niet aan hoeft te raken tijdens het afgieten van je eten. Daarnaast hebben de pannen ook een handige schenktuit die het makkelijker maakt om het vocht te schenken zonder knoeien. De pannen komen in een set van 5 met elk cool-touch handvatten en een glazen deksel, op de steelpan na. Deze heeft echter wel een handige schenktuit en een langwerpig handvat.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart