Ben je ook zo dol op Spaanse gerechten? Dan mag deze paella pan inductie echt niet uit jouw keukencollectie ontbreken! Dit is namelijk dé ideale pan om een heerlijke paella mee te maken en te delen met vrienden, familie, of je partner. Bovendien is deze erg goed geschikt voor een inductie kookplaat, wat het koken voor jou een stukje makkelijker maakt.
Vandaag leggen we je graag uit wat een paella pan is, wat de voordelen hiervan zijn en hoe je het beste exemplaar voor jouw keuken aanschaft. Maar eerst beginnen we met een top 5 met de beste paella pan inductie producten. Veel leesplezier!
Paella pan inductie top 5
Het is natuurlijk niet zo makkelijk om een pan te kiezen, zeker wanneer er zoveel verschillende opties beschikbaar zijn. Daarom helpen we je graag een handje. Deze paella pan top 5 bevat namelijk niet alleen de beste producten van dit moment, het is daarbij ook een handige manier om te zien waar je allemaal uit kan kiezen. Zo weet je uiteindelijk 100% zeker dat jouw keus de beste is.
Wat is een paella pan inductie?
Op het eerste gezicht ziet een paella pan er hetzelfde uit als elke andere wokpan of braadpan, maar toch is het net wat anders. Een paella pan inductie heeft namelijk een lage, opstaande rand en een grote, platte bodem. Waar de meeste pannen al gauw rond de 20 tot 26 cm in diameter zijn, is de paella pan vaak minimaal 28 cm en dit loopt op tot wel 150 cm, al wordt de grootste variant alleen in professionele keukens gebruikt.
De opstaande rand zorgt ervoor dat er niet snel eten uit de pan valt tijdens het koken. Je hebt, speciaal voor deze functie, ook paella pannen inductie met een nét iets hogere rand dan normaal. Dit maakt het koken nog makkelijker. Van oorsprong heeft een paella pan geen deksel, maar ook hier zijn varianten van beschikbaar. Dit helpt namelijk bij het warm houden van de maaltijd, wanneer je niet van plan bent om direct te beginnen met eten.
Een paella pan inductie is erg fijn voor dagelijks (of wekelijks) gebruik omdat deze prima past op de inductie kookplaat. Inductie werkt namelijk door middel van een magnetische verbinding tussen de kookplaat en de bodem van de pan. Hierdoor wordt slechts de pan zelf verhit en gaat er weinig tot geen warmte verloren. Dit is een hele zuinige manier van koken en het is ook efficient omdat je maaltijden sneller verhitten en dus ook sneller garen.
De voordelen van een paella pan inductie
Hierboven hebben we je al een voorproefje gegeven van de voordelen van een paella pan inductie, toch is het ook nog goed om deze allemaal even op een rijtje te zien. Zo kan je namelijk makkelijker een keus maken.
- Specialistisch gebruik
Je koopt geen paella pan om pannenkoeken in te maken. Hoewel het vast mogelijk is, wil je gewoon een pan die speciaal dient voor het doel: een lekkere paella maken. De paella pan inductie is speciaal ontworpen voor het klaarmaken van paella op de écht Spaanse manier. Hierdoor weet je zeker dat je met deze pan de beste resultaten krijgt.
- Makkelijk te stapelen
Ben jij zo iemand die graag pannen stapelt om zo ruimte te besparen? Dan past deze pan daar prima bij. Dankzij het formaat en de opstaande rand, kan je gemakkelijk pannen erin stapelen. Let wel op dat je een doekje of viltje gebruikt tussen alle pannen om zo schade te voorkomen.
- Geschikt voor andere kookplaten
Je hebt nu misschien een inductie kookplaat, maar misschien verhuis je over een tijdje naar een woning met een geheel andere kookplaat. Het zou zonde zijn als je dan nieuwe pannen moet aanschaffen. Deze paella inductie pannen zijn echter ook prima geschikt om op allerlei andere warmtebronnen te gebruiken. Sommigen zijn zelfs geschikt voor in de oven. Zo kan je gewoon alles meeverhuizen of meenemen als je een langere periode op vakantie gaat.
Zo kies jij de beste paella pan voor jouw keuken
Iedereen heeft een andere smaak en stijl, dat is heel normaal. Wat dan wel fijn is, is dat de inhoud en inrichting van je keuken ook bij je past. Net als elke andere pan heeft een paella pan een aantal eigenschappen die het uniek maken. Het is juist belangrijk om op deze punten te letten zodat je uiteindelijk een pan kiest die bij jou past, in plaats van een standaard pan waar je nooit meer naar om kijkt.
- Het beste materiaal voor je plannen
Ben je iemand die graag van tevoren een grote maaltijd kookt en deze later opwarmt, of op temperatuur houdt? Dan is een paella pan van gietaluminium of plaatstaal een goede keus. Deze pannen kunnen namelijk in de oven staan om op temperatuur te blijven. Keramiek is wat gevoeliger en kan daarnaast minder makkelijk in de oven.
- De juiste grootte voor je gezin
Omdat paella pannen veel andere maten hebben ten opzichte van andere pannen, is het handig om te weten welke afmetingen het beste bij jouw huishouden en gezin passen. Over het algemeen is een pan van 28 tot 32 cm geschikt voor 2 á 3 personen. Pannen van 36 cm zijn al snel geschikt voor 4 á 6 personen en pannen van 40 cm zijn geschikt voor 8 tot 12 personen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de portiegrootte, maar de indicatie helpt je wel bij het uitkiezen van een pan in de juiste grootte.
- Vetarm koken of juist op z’n Mediterraans
Een paella pan inductie met een antiaanbaklaag is ideaal wanneer je wat vetarmer wil koken. Dankzij de handige antiaanbaklaag heb je namelijk minder olie nodig om je gerecht te bereiden dan zonder deze laag. Ga je juist liever voor de écht Spaanse methode, dan zal je toch flink wat olijfolie moeten gebruiken. Dat hoort namelijk in het Mediterraanse gebied. In dat geval kan het echter ook geen kwaad als je pan geen antiaanbaklaag heeft of wanneer deze slechts een dunne laag heeft. De olie zorgt er namelijk voor dat je eten soepel in de pan beweegt. Soms is het inbranden van de pan echter wel nodig.
Nu dat je helemaal op de hoogte bent van wat een paella pan inductie is en wat daar allemaal bij komt kijken, is het tijd om een keuze te maken. Heb jij al een goede optie tussen onze top 5 zien staan? Zo niet, gebruik dan onderstaande knop om door te gaan naar de webshop waar je verder op je gemak kan kijken. Veel plezier!