Wanneer je graag Spaanse gerechten eet, hoef je deze niet alleen maar via je kookplaat te maken. Er bestaat namelijk ook een paella pan BBQ met welke je gemakkelijk op de BBQ een heerlijke Spaanse maaltijd kan klaarmaken. Dit zorgt er bovendien ook voor dat je maaltijd een licht-rokerig smaakje krijgt en de kruiden heerlijk naar voren laat komen. Dat is pas genieten!
In deze tekst stellen we je voor aan 3 goede, mooie paella pannen die geschikt zijn voor op de barbecue. Daarnaast leggen we je uit waarom deze hiervoor geschikt zijn en hoe je deze pan het beste kan gebruiken.
Wat maakt een paella pan BBQ uniek?
Je vraagt je misschien af wat zo’n paella BBQ pan uniek maakt. Op het eerste gezicht ziet het er namelijk uit als elke andere pan, dus waarom zou je er eentje kopen die speciaal voor de barbecue is gemaakt? Toch heeft deze BBQ pan een aantal belangrijke eigenschappen waarmee die zich onderscheidt van de andere, gewone paella pannen.
- Hittebestendig
Hoewel een gewone paella pan of een paella pan inductie wel tegen hitte kan, is de paella BBQ pan speciaal ontwikkeld om tegen hele hoge temperaturen te kunnen. Zo weet je zeker dat je pan het volhoudt boven open vuur en met de hitte die van de BBQ zelf afkomt. Hij zal niet plotseling breken en kan jaren meegaan.
- Geschikt voor andere gerechten
Wanneer je gaat kamperen kan het lastig zijn om bepaalde gerechten klaar te maken wanneer je daar niet de juiste pan voor bij je hebt. Een paella pan BBQ is gelukkig niet alleen geschikt voor paella, maar ook voor andere gerechten zoals chili con carne, pasta of gewoon braad gerechten. Zo heb je slechts één pan nodig in plaats van 3 of 4 stuks. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon een rooster blijven gebruiken om je vleesjes op te bakken.
- Lekker koken voor grote groepen
Paella pannen zijn niet klein, zeker niet als je kijkt naar die met een formaat van wel 55 cm. Dit is ideaal wanneer je gaat barbecueën met een grote groep, of juist een kampeeruitje hebt met je familie. Zo kan je in één pan al een hele maaltijd klaarmaken waar iedereen van kan genieten. Je hebt geen extra kookstellen nodig, geen extra vaat, gewoon één pan voor de hele familie. Dat is mooi meegenomen!
Paella pan BBQ top 3
Een paella pan BBQ is net een tikje anders dan de meeste andere paella pannen. Juist daarom is het belangrijk dat je er eentje vindt die geschikt is voor de hitte en het formaat van de barbecue. Zo voorkom je schade en kan je op de juiste manier genieten van een lekkere Spaanse hap.
Hoe gebruik je de paella pan op de barbecue?
Hoewel de paella pan op veel vlakken hetzelfde zal zijn als een pan voor op de kookplaat, is het toch goed om te weten hoe je deze nu gebruikt op de barbecue. Juist gebruik is niet alleen handig om efficiënt te koken, het zorgt er namelijk ook voor dat de pan een stuk langer meegaat dan normaal.
Plaats de paella pan op het rooster van de bbq of op een driepoot
Het grootste ding wat je misschien zal verrassen is dat je de pan gewoon op het rooster van de BBQ kan plaatsen. Het lijkt misschien tegenstrijdig, omdat het rooster op zichzelf al heet is en de bodem van de paella pan juist plat is, maar zo werkt het wel het beste. Je kan er ook voor kiezen om een soort driepoot standaard te gebruiken om de pan op te zetten/in te hangen. Dit zorgt dat er geen rooster tussen zit en het bereikt hetzelfde effect. Je hebt ook paella pannen die speciaal voor de kamado barbecue zijn gemaakt en die dus helemaal afgesloten kunnen worden. Dit is ideaal om de inhoud van de pan warm te houden.
Bereid de paella zoals je wilt
Om de pan te gebruiken zorg je eerst dat de barbecue aan staat en lekker heet aan het worden is. Daarna plaats je de pan op het rooster en schenk je hier een klein scheutje olie in en laat je dit goed heet worden. Vervolgens kan je het recept volgen zoals je deze wil klaarmaken, dus doe er wat ui in, knoflook, kruidjes en andere groenten. Misschien ook wat vlees of vis. Wees niet bang om de bouillon erbij te schenken, let alleen wel op dat dit niet op de kooltjes van de barbecue terecht komt, dan dooft deze. Pas ook op met olie morsen, dit kan het vuur aanwakkeren.
Afkoelen!
Na het koken gebruik je een lepel om alles op te scheppen en haal je eventueel de pan van het rooster. Zet deze dan op een houten plank om af te koelen. Zet het niet op kunststof of droog gras. De barbecue laat je afkoelen, dit heeft soms wel de hele avond nodig. Dat is prima, dan kan je eventueel nog marshmallows roosteren boven de hitte. Wanneer deze is afgekoeld, kan je de barbecue afdekken voor later gebruik. Geniet ervan!
Heb je niet kunnen vinden wat je zocht tussen onze top 3 lijst? Klik dan op onderstaande knop om door te gaan naar de website. Daar kan je nog meer opties vinden.