Inductie pannen of pannenset: dit zijn de beste

Of je nu een nieuwe keuken krijgt, of gaat verhuizen naar een woning met een inductie kookplaat, inductie pannen zijn een echte must-have voor in jouw keuken! Deze pannenset zorgt er namelijk voor dat je maaltijd lekker snel klaar is, goed smaakt en stroomt bespaard. Ja, je hoort het goed: inductie pannen kunnen helpen bij het besparen van stroom in je huis. Dat is nog eens mooi meegenomen!

In dit artikel leggen we je uit wat een inductie kookplaat is, wat een inductie pannenset zo bijzonder maakt, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een inductie pannenset. Ten slotte eindigen we met een top 5 met de beste pannen voor op jouw inductie kookplaat. Veel leesplezier!

Wat is een inductie kookplaat voor inductie pannen?

Er zijn verschillende soorten kookplaten. Vroeger werden vooral veel gaspitjes gebruikt om je maaltijden op klaar te maken, en veel huizen hebben deze tegenwoordig nog steeds. Ook bestaan er halogeen- en keramische kookplaten welke op elektriciteit werken. Al deze methoden werken prima, maar zijn niet zo energiezuinig terwijl we daar tegenwoordig wel steeds meer op letten. Een goed alternatief is daarom een inductie kookplaat.

Inductie maakt gebruik van elektriciteit om mee te koken, maar het heeft één groot verschil ten opzichte van andere elektrische kookplaten: het verhit alleen de bodem van de pan en niet de kookplaat. Dit ene verschil zorgt ervoor dat je niet alleen veel veiliger kookt, maar ook een stuk zuiniger. Er gaat namelijk geen warmte verloren aan de omgeving van de kookplaat, omdat de hitte slechts op de pan geconcentreerd is.

De kookplaat van een inductie kookplaat bevat magnetische velden die reageren op de speciale bodem van de pan. Deze verhitten de bodem, waardoor de inhoud van de pan goed heet wordt. De kookplaat zelf warmt hierdoor op, maar bevat de hitte niet waardoor hij weer snel afkoelt na gebruik. Dit maakt het een stuk veiliger om te gebruiken, zeker als je ook kleine kinderen of huisdieren hebt die in de keuken rondlopen.

Wat maakt een inductie pannenset zo speciaal?

Je zou misschien denken dat je op een inductie kookplaat gewoon kookt zoals op elke andere warmtebron, maar dat is niet helemaal waar. Door het magnetische veld in de inductie kookplaat, moet hetgeen dat erbovenop staat een onderdeel bevatten waar het op kan reageren. Een inductie pan heeft een bodem die op het magnetische veld reageert waardoor alleen de bodem verhit en er dus geen warmte verloren gaat. Heeft een pan deze bodem niet? Dan gaat de kookplaat niet aan. Daarnaast heeft een inductie pan ook nog andere voordelen.

  • Geschikt voor alle warmtebronnen

De meeste inductie pannen zijn niet alleen geschikt voor op de inductie kookplaat, maar functioneren ook prima op andere warmtebronnen zoals gas, halogeen of keramiek. Sommigen zijn zelfs bestand tegen de hoge hitte van de oven en kunnen daar in hun geheel in. Dit maakt dat het aanschaffen van een inductie pannenset een goede investering is, want zelfs als je uiteindelijk geen inductie kookplaat hebt, kan je ze nog prima gebruiken.

  • Goede warmtegeleiding

Zoals we eerder al hadden aangegeven, is een inductie pan een perfecte manier om stroom te besparen omdat alleen de bodem verhit wordt. Dit betekent echter niet dat alleen de bodem van de pan warm blijft. Door de uitstekende warmtegeleiding van de pannen, worden ook de zijkanten goed heet tijdens het koken. Hierdoor raakt je maaltijd snel aan de kook en heb je binnen no-time een lekker gerecht op tafel staan.

  • Duurzaam

De meeste inductie kookpannen zijn tegenwoordig gemaakt op basis van duurzaam materiaal. Sommigen hebben zelfs een duurzame productie achter de rug wat ze nog extra milieuvriendelijk maakt. Als een bijkomend effect gaan ze ook lekker lang mee, waardoor je gerust een jaar of 10 of langer met je pannen kan doen.

  • Vaatwasbestendig

Na het gebruik van je inductie pannenset is het wel belangrijk om ze goed schoon te maken. Zo voorkom je dat ze snel schade oplopen of dat er eten aan blijft plakken wat je er later bijna niet meer af krijgt. Gelukkig kunnen de meeste inductie pannen tegenwoordig gewoon in de vaatwasser. Hierdoor heb je weinig tot geen afwas werk en zijn ze daarna gewoon spik en span!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van pannen voor inductie koken?

Natuurlijk zijn al die voordelen wel mooi en aardig, maar je moet er wel wat aan hebben in je eigen huis. Juist daarom is het belangrijk dat je op de eigenschappen van de pannen let voordat je deze aanschaft. Dit komt omdat iedereen een andere keuken, ander budget en andere hoeveelheid ruimte heeft in diens huis. Je kan dan wel een leuke set kopen, maar wanneer deze niet bij jouw stijl past, zal je ze niet gebruiken. De onderstaande eigenschappen zorgen ervoor dat je zeker weet dat de pan die je aanschaft perfect in jouw huishouden past zodat je nog jaren kan genieten van je pannen.

  • De grootte van de set

Een pannenset hebben is altijd handig, want je hebt gelijk verschillende groottes bij de hand. Dit komt goed van pas wanneer je een kleine maaltijd wil maken, of juist wanneer je een grote pan pasta wil koken. Wel is het verstandig om te kijken naar de grootte van de set. Uit hoeveel pannen bestaat de set en hoe groot is het verschil in grootte tussen de pannen onderling? Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte in je keuken, kan een grote set misschien toch net iets té groot zijn, terwijl een kleine set van 2 á 3 pannen dan juist perfect is.

  • Handvatten

De pan wordt tijdens het koken erg heet, daarom is het fijn als je de pan wel nog gewoon kan optillen met je handen of met wat pannenlapjes. Let daarom goed op de handvatten van de pannen. Kunststof handvatten geleiden geen warmte, waardoor je deze makkelijk kan vastpakken tijdens het koken. Deze kunnen vaak echter niet in de oven. Handvatten van hetzelfde materiaal als de pan kunnen vaak wel in de oven, maar worden dan ook vrij heet.

  • Het type pannen in de set

Wat ook goed is om rekening mee te houden is het type pannen in de set. Natuurlijk heb je baat bij 4 kookpannen, maar als je op zoek bent naar nieuwe pannen, wil je natuurlijk ook een koekenpan en/of een hapjespan welke geschikt is voor op de inductie kookplaat. Let dus goed op de variatie binnen de pannenset zodat je zeker weet of je alles krijgt wat je nodig hebt.

  • Stapelen

Ten slotte nog een klein aandachtspuntje wat voornamelijk voor het gemak is: kunnen de pannen in elkaar gestapeld worden? Zeker wanneer je maar weinig ruimte in de keuken hebt, is het ideaal als je de pannen in/op elkaar kan zetten zodat ze minder ruimte in beslag nemen. Het is natuurlijk geen must, maar kan zeker wel handig zijn.

Top vijf beste kookpannen inductie

We hebben je nu laten zien wat een inductie pannenset doet, wat het speciaal maakt, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten. Nu heb je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te kunnen maken! Hieronder hebben we de top 5 beste inductie pannensets voor je uitgeschreven zodat je zeker weet dat je een set van hoge kwaliteit in huis haalt. Neem ze op je gemak door en maak dan je keuze.

Deze vierdelige set van BK wordt niet zomaar de Master genoemd, ze hebben namelijk een prijswinnend design! Deze vier pannen zijn geschikt om op elk type kookplaat te gebruiken en kunnen zelfs in de oven. Dankzij de handige hittebestendige handvatten, kan je ze ook makkelijk verplaatsen zonder je handen te branden. Na het koken, kan je de pannen ook gemakkelijk gebruiken om water af te gieten dankzij het eenvoudige afgietsysteem. De set bestaat uit één steelpan met een diameter van 16 cm. De andere drie pannen zijn kookpannen met elk een diameter van 16 cm, 18 cm en 20 cm. Alle vier de pannen hebben een bijpassende deksel.
Voor wanneer je wat meer ruimte in je keuken hebt, is de 5-delige Tefal set een goede keus! De set bestaat uit één steelpan (16 cm), 3 kookpannen (18, 20 en 24 cm) en één soeppan (22 cm). De soeppan is goed voor soepen dankzij de hoge rand waardoor er grote volumes aan voeding in passen. Net als de BK set, hebben deze pannen een handig afgietsysteem die perfect is voor het afgieten van water na het koken van pasta of voor het schenken van soep. De pannen zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal en hebben wel 10 jaar garantie. Bovendien zijn ze goed geschikt voor elk kookoppervlakte en kunnen ze zelfs in de oven.
De pannenset van WMF is perfect als start set voor in de keuken. Wat deze inductie pannen zo bijzonder maakt is dat de deksel een dikke siliconen rand heeft die voorkomt dat er te veel warmte ontsnapt. Daarnaast helpt de rand bij het afgieten van je pannen, zodat er geen eten uit de pan valt, en slechts het water erdoor komt. Ook bevatten deze pannen holle handvatten die niet heet worden tijdens het koken, waardoor je ze gemakkelijk kan verplaatsen. Nog een bijzonderheid van deze set is dat je er een gratis stoominzet bij krijgt. Dit is ideaal voor het stomen van verschillende groenten of lekkere hapjes. Deze inzet past in de pan en is ook van hoogwaardig roestvrijstaal, net als de rest van de set.
Ook Zwilling heeft een perfecte 5-delige pannenset voor bij jou in de keuken. Deze set bestaat uit één steelpan (16 cm), 3 kookpannen met deksel (16, 20 en 24 cm) en één lage kookpan met deksel (20 cm). De pannen hebben allemaal een handige schenktuit die helpt bij het schenken van vloeistoffen. Aan de binnenkant van elke pan zit een geïntegreerde maatverdeling die exact laat zien hoeveel milliliters er in de pan zitten. Op de steelpan na hebben alle pannen een mooi-aansluitende deksel die ervoor zorgt dat er geen warmte verloren gaat. De sandwich-gelaagde bodem zorgt ervoor dat de warmte evenredig over de gehele pan verdeeld wordt.
Ten slotte hebben we nog de marmeren pannenset van Add To Life. Deze set valt op tussen de andere pannensets omdat deze ook een koekenpan bevat. De set bestaat uit één koekenpan (24 cm) en vier kookpannen (14, 16, 18, 20 cm) met in totaal drie deksels (16, 18, 20 cm). Dankzij de marmeren binnenkant, hebben deze pannen van nature een antiaanbaklaag die ervoor zorgt dat je maaltijden vrijwel niet kunnen aanbakken. Daarnaast ziet het er strak uit in de keuken. Als bijkomend voordeel kunnen deze pannen ook in de vaatwasser, wat het afwassen weer lekker makkelijk maakt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart