Inductie of keramisch: wat is beter?

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe keuken. Daar komt ontzettend veel bij kijken. Je hebt keuze uit allerlei soorten inrichtingen, aanrechtbladen, kastjes, kranen, noem maar op. Ook krijg je hierbij de mogelijkheid om een nieuwe kookplaat te kopen. Tegenwoordig wordt gas nauwelijks meer gebruikt, dus is elektrisch een standaard keuze. Toch heb je van de elektrische kookplaten ook nog opties, zoals inductie of keramisch. Welke is echter het beste? En hoe maak je deze keuze?

In deze blog leggen we je alles uit over een inductie kookplaat en een keramische kookplaat. We vergelijken de eigenschappen, geven je de pro’s en cons van elke variant en zullen ook rekening houden met prijs. Ten slotte eindigen we met een conclusie van welke kookplaat het beste is: inductie of keramisch?

Inductie versus keramisch: de basis

Allereerst is het handig om te weten wat deze kookplaten nu precies zijn en hoe ze werken. Een goede basis is namelijk het begin van een goede keuze kunnen maken. De volgende paragrafen staan helemaal in het teken van deze kookplaten!

Inductie kookplaat

Een inductie kookplaat is een elektrische kookplaat dat gebruik maakt van een magnetische verbinding met de pan om deze op te warmen. In plaats van dat de kookplaat verhit, zorgt een inductie plaat ervoor dat slechts de bodem van een pan verhit wordt. Dit zorgt voor een grotere concentratie aan hitte waardoor je eten sneller kookt. Daarnaast is het een energiezuinige methode van verhitten omdat er vrijwel geen warme verloren gaat. Je hebt bij deze kookplaat speciale pannen nodig met een magnetisch veld erin zodat zij goed reageren op de hitte.

Inductie of keramisch kookstel met hand

Eigenschappen inductie

Een inductie kookplaat heeft verschillende eigenschappen die erg nuttig kunnen zijn bij het koken. Zo maakt het gebruik van magneten om de hitte te creeëren. Dit gebeurt ook wel via elektriciteit, maar de magnetische verbinding is wat de hitte behoud en ook plaatselijk houdt, zoals bij de onderkant van een pan. Daarnaast zijn de meeste inductie kookplaten wat kleiner dan een reguliere kookplaat. Dit heeft te maken met de efficiënte manier van koken, waardoor er minder ruimte nodig is voor alle pannen. Er bestaan echter ook grotere kookplaten voor mensen die veel koken of extra veel pannen gebruiken. Afhankelijk van welke grootte je kiest, kan je er 4 á 5 pannen tegelijk op zetten.

Wat ook een handige eigenschap is van de meeste inductie kookplaten is dat zij een ingebouwde timer hebben die je kan gebruiken tijdens het bereiden van je maaltijd. Zo hoef je zelf de tijd niet in de gaten te houden, maar kan je verder gaan met de bereiding van een ander gerecht terwijl je pan veilig op het fornuis staat. In de tussentijd kan je ook het kinderslot aanzetten om te voorkomen dat je kinderen per ongeluk aan de plaat zitten. Wel is het goed om te weten dat de kookplaat alleen aan kan wanneer er een pan op staat, dus je zal nooit zomaar een pitje aan kunnen zetten zonder dat je het door hebt.

Voor het gemak zetten we alle eigenschappen ook nog even samengevat in dit rijtje:

 • Het maakt gebruik van een magnetische verbinding
 • Er passen 4 á 5 pannen op
 • De kookplaat is wat kleiner
 • Het bevat een ingebouwde timer
 • Een inductie kookplaat heeft een kinderslot
 • Een pitje kan pas aan wanneer er een pan op staat, dus deze kan je niet per ongeluk aan zetten.

Voor- en nadelen inductie

Net zoals elk ander product op de markt heeft een inductie kookplaat ook voor- en nadelen. Deze zijn gebaseerd op gebruiksgemak, kosten, eigenschappen en onderhoud. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, is het altijd verstand om de pro’s en cons door te nemen.

Voordelen:

 • Tegenwoordig zijn vrijwel alle pannen geschikt voor op de inductie kookplaat, waardoor je niet per sé een nieuwe inductie pannenset hoeft aan te schaffen.
 • Een inductie kookplaat is erg duurzaam vanwege de manier van verhitten. Doordat slechts de pan verhit wordt, gaat er geen extra warmte (en dus elektriciteit) verloren.
 • De plaat is makkelijk schoon te houden. Haal na het koken een vochtige doek over de plaat en je hebt direct weer een schone plaat.
 • Het hitteveld van de inductie plaat past zich aan aan de grootte van de pan. Ook dit is weer handig in verband met de duurzaamheid en het zorgt er daarbij ook voor dat de kooktijd vrijwel hetzelfde is voor grote als voor kleine pannen.
 • Heb je kleine kinderen? Dan is een inductie kookplaat heel veilig. Vrijwel elk model heeft namelijk een kinderslot. Daarnaast kan de plaat zelf pas aan wanneer er een pan op het desbetreffende pitje staat. Zo kan niemand per ongeluk de plaat aanzetten.

Nadelen:

 • Een inductie kookplaat is erg kwetsbaar en kan snel krasjes krijgen. Dit kan je echter makkelijk voorkomen door gebruik te maken van een inductie mat.
 • Wanneer je graag gietijzeren pannen gebruikt, bestaat er een kans dat deze niet geschikt zijn voor een inductie kookplaat. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook een aantal gietijzeren pannen met een speciale bodem voor op de inductie plaat.
 • Een inductie kookplaat heeft een groot vermogen waardoor deze niet altijd in één keer op het net kan worden aangesloten. In sommige gevallen heb je een speciale groep nodig.
 • De magnetische straling van een inductie plaat kan invloed hebben op een pacemaker. Wanneer je een pacemaker hebt, is het verstandig om eerst met een arts of cardioloog te overleggen voordat je een inductie kookplaat aanschaft.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat bevat een glasplaat met een elektrische spiraal onder elk pitje. Deze spiraal wordt verhit en straalt warmte af naar de glasplaat die, op z’n beurt, weer de pan daarboven verhit. Ook hier wordt voornamelijk de bodem van de pan verhit, maar wordt ook de kookplaat zelf warm. Doordat de plaat moet afkoelen, kan je met een keramische kookplaat makkelijk eten laten nagaren op de hete plaat. Dit is erg efficiënt bij bijvoorbeeld eieren.

Eigenschappen keramiek

Een keramische kookplaat heeft op het eerste gezicht eigenschappen die erg lijken op die van een inductie kookplaat. Dit komt omdat ze allebei gebruik maken van elektriciteit en dus ook gelijke functies hebben. Daarnaast hebben beide kookplaten vaak ruimte voor 4 á 5 pannen afhankelijk van de grootte. Veel keramische kookplaten zullen ook een timer hebben en sommige ook een kinderslot die helpt om kleine kinderhandjes te beschermen tegen de hitte.

Toch zijn er ook wel eigenschappen die een keramische kookplaat net wat anders maken. Zo gebruikt elk pitje een gloeispiraal die rood en heet gloeit tijdens het gebruik. Dit is een handige visuele indicator dat je kookplaat warm is en dus gebruikt kan worden. Na gebruik zal de plaat ook nog even warm blijven en dus rood gloeien. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je eten, zoals eieren, kan laten nagaren op de warme kookplaat, ook wanneer deze uit staat.

We zullen alle eigenschappen hier nog voor je op een rij zetten:

 • Geschikt voor 4 á 5 pannen
 • Bevat meestal een ingebouwde timer en kinderslot
 • Elk pitje heeft een gloeispiraal
 • De warmte kan je zien via een visuele indicator

Voor- en nadelen keramische kookplaat

Net als een inductie kookplaat, heeft een keramische kookplaat een aantal voor- en nadelen waar je rekening mee kan houden wanneer je een kookplaat wil aanschaffen. Zo weet je beter of je inductie of keramisch wilt kiezen. 

Voordelen:

 • Een keramische kookplaat is veiliger in het gebruik dan een gaskookplaat omdat er hierbij geen gebruik wordt gemaakt van open vuur. Daarnaast is elektriciteit tegenwoordig vaak ook goedkoper dan gas.
 • Doordat een keramische kookplaat een glasplaat heeft bovenop de pitjes, is deze makkelijk schoon te maken met een vochtige doek en (soms) een beetje schoonmaakmiddel.
 • Wanneer een pitje verhit, kan je dit herkennen aan de rode gloed die ervan af komt. Zo kan je makkelijk herkennen wanneer er een pitje aan staat of nog warm is.

Nadelen:

 • De pitjes van een keramische kookplaat blijven nog lang warm, waardoor je je handen er makkelijk aan kan branden als je niet oplet.
 • Doordat de pitjes van een keramische kookplaat zelf verhitten, in plaats van de pan, gaat er meer warmte verloren dan bij een inductie kookplaat.
 • Net als bij een inductie kookplaat is de glazen plaat vrij gevoelig voor beschadigingen. Hier kan echter niet zo makkelijk een bescherm matje op vanwege de hitte.
 • Net zoals dat een keramische kookplaat lang warm blijft, duurt het opwarmen hiervan ook langer. Daarnaast kost een grotere pan meer tijd om op te warmen dan een kleinere pan.

Inductie vs keramisch: wat is goedkoper?

Natuurlijk is het ook handig om te weten aan welke kosten je moet denken bij het aanschaffen van een nieuwe kookplaat. Een nieuwe keuken is al duur genoeg, dus je wil iets wat echt waar voor je geld geeft. Het is daarbij belangrijk om niet alleen te kijken naar de prijs van de plaat zelf, maar ook naar bijkomende kosten die eraan verbonden zijn.

De kosten van een losse keramische kookplaat verschillen onderling al vrij veel. De laagste prijs ligt zo rond de €200 euro, maar er bestaan ook keramische kookplaten van wel €800 euro of meer. Dit heeft te maken met het energielabel, het merk, de grootte en welke functies het heeft. Een keramische kookplaat verbruikt daarnaast zo’n 225 kWh per jaar, volgens Milieucentraal. De huidige stroomkosten per kWh zijn momenteel zo’n €0,50, wat zou uitkomen op €112,50 euro per jaar aan stroomkosten voor je keramische kookplaat.

Inductie of keramisch wat is goedkoper?

Een inductie kookplaat heeft ook verschillende prijsniveau’s, maar deze liggen iets hoger dan die van de keramische kookplaat. De laagste prijs ligt hierbij zo rond de €280 euro en kan oplopen tot wel meer dan €2000 euro. Ook dit heeft te maken met het energielabel, het merk, de grootte en de functies. Een inductie kookplaat is echter wel zuiniger dan een keramische plaat. Deze verbruikt namelijk slechts 175 kWh per jaar, volgens Milieucentraal. Met dezelfde energieprijs van €0,50 per kWh zou dit uitkomen op €87,50 per jaar.

Voor beide kookplaten bestaat er een kans dat je een nieuwe pannenset moet aanschaffen. Pannen die eerder op gas zijn gebruikt, verwarmen namelijk minder goed op keramiek dan nieuwe pannen. En hoewel de meeste pannen tegenwoordig allemaal op een inductie kookplaat kunnen, kan het net zo zijn dat je toevallig pannen in huis hebt die dat niet kunnen. Tegenwoordig bestaan er ook veel verschillende pannen die geschikt zijn voor op de inductie kookplaat die dat eerder niet waren, zoals een tajine pan.

Uiteindelijk zal de inductie kookplaat echter het goedkoopst zijn, omdat je hier het minste per jaar voor betaald. In eerste instantie zijn de kosten hoger, maar je betaald al gauw €30 minder per jaar aan stroom. Over 10 jaar telt dat al gauw op tot €300 minder.

Wat is beter: inductie of keramisch?

Nu is het dan zover. Je hebt alles gelezen over het verschil tussen een keramische kookplaat en een inductie kookplaat. Ook weet je van elke variant wat de eigenschappen, voor- en nadelen zijn. Ook ben je op de hoogte van de kosten die je kan verwachten per kookplaat. Dus wat is het antwoord, inductie of keramisch? 

Wij kunnen je, op basis van deze informatie, vertellen dat een inductie kookplaat uiteindelijk de beste keuze is. Deze is namelijk zuiniger, veiliger en goedkoper in het gebruik. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je portemonnee. Daarnaast is het vaak ook sneller in het gebruik doordat de pan direct verhit wordt, in plaats van indirect.

Uiteindelijk mag je zelf natuurlijk de keuze maken. Als je liever een keramische kookplaat wil hebben, is daar helemaal niks mis mee. Het heeft namelijk ook zo zijn eigen voor- en nadelen. Wil je meer letten op duurzaamheid en kosten? Dan raden we toch echt de inductie kookplaat aan. Dan heb je gelijk een goede smoes om jezelf te trakeren op wat nieuwe, prachtige pannen zoals een lekkere hapjespan.

Wat ons betreft kun je het beste kiezen voor inductie: het is goedkoper, energiezuiniger en veilig in gebruik. Daarbij zijn tegenwoordig de meeste nieuwe pannen geschikt voor een inductie kookplaat. Maar mocht je liever een keramische kookplaat willen, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima! 

Op de langere termijn is een inductie kookplaat goedkoper. Dat komt doordat de energiekosten lager liggen dan bij gebruik van een keramische kookplaat. In aanschaf is de inductie kookplaat iets duurder, maar dit haal je er uiteindelijk wel uit. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart