Inductie adapter kopen: hier moet je op letten en dit zijn de beste

Stel, je hebt net een nieuwe keuken laten plaatsen of je bent verhuisd en je komt erachter dat geen enkele pan uit je huidige collectie geschikt is voor de inductie kookplaat. Moet je dan gelijk een hele nieuwe pannenset kopen of bestaat er ook een andere manier? Die is er zeker: je kan een inductie adapter kopen. Dit is een handige tool waarbij je toch kan koken op inductie, ongeacht de type pannen die je hebt.

In deze tekst leggen we je uit wat een inductie adapter is en wat de voordelen hiervan zijn. Daarna kijken we ook naar de verschillende ervaringen van mensen met een inductie adapterplaat en op welke dingen je moet letten wanneer je er zelf een wil aanschaffen. Dan sluiten we af met een samengestelde top 5 van de beste inductie adapters van dit moment.

Wat is een inductie adapter?

Een inductie kookplaat is een elektrische plaat die werkt door middel van een magnetische verbinding met de onderkant van een pan. Wanneer een pan echter geen speciale inductie bodem heeft, kan er geen magnetische verbinding plaatsvinden en zal de kookplaat niet activeren. Een inductie adapter is een hulpmiddel waarmee je toch verbinding kan maken tussen de pan en de kookplaat.

Een inductie adapter is namelijk een stalen plaat (met of zonder handvatten) die uit drie lagen bestaat: 1 laag aluminium omringd door 2 lagen staal. Het is vrij dun en dat komt omdat het de functie van pannenbodem als het ware overneemt van de daadwerkelijke pan. Pannen die normaal gesproken niet geschikt zouden zijn om op een inductie kookplaat te gebruiken, kan je hierdoor toch gebruiken zonder een geheel nieuwe set aan te hoeven schaffen.

Inductie adapter

Soms is het onduidelijk of een pan geschikt is op de inductie kookplaat of niet. Gelukkig kan je dit zelf makkelijk testen met behulp van een magneet. Pak een klein magneetje en leg deze tegen de bodem van je pan. Wanneer de magneet niet blijft kleven, is deze pan ongeschikt voor een inductie kookplaat omdat hier geen magnetische verbinding plaats kan vinden. Blijft de magneet wel plakken? Dan kan je ervan uitgaan dan je de pan gewoon op een inductie kookplaat kan gebruiken.

Wat zijn de voordelen van een inductie adapterplaat?

Het lijkt misschien heel omslachtig om een inductie adapter aan te schaffen zodat je je pannen kan gebruiken, maar het heeft toch nog best veel voordelen. Zeker mensen met een wat kleiner budget hebben hier veel baat bij, want het kost toch echt minder dan een compleet nieuwe set met pannen. Ook wanneer je wel pannen hebt die geschikt zijn voor inductie kan een adapter nog goed van pas komen. Er bestaan namelijk ook een aantal pannen waarbij het lastig is om een variant te vinden die wél op een inductie plaat past, zoals een tajine. Een tajine inductie adapter is dan een makkelijke manier om toch gebruik te kunnen maken van deze traditionele stoofpan. Hieronder schrijven we alle voordelen voor je uit.

  • Het is goedkoper dan nieuwe pannen aanschaffen

De voornaamlijkste reden waarom je een inductie adapter kan aanschaffen is omdat het goedkoper is dan een set nieuwe pannen. Een pannenset kan al gauw boven de €100 euro uitkomen qua prijs, maar een adapter voor inductie kost vaak slechts tussen de €20 en €40 euro. Dit is een stuk goedkoper, en je kan het voor meerdere pannen gebruiken zolang je ze niet tegelijk nodig hebt.

  • Het is duurzaam

Waarom zou je een goede set pannen weggooien wanneer ze niet geschikt zijn voor een inductie kookplaat? Goede pannen hebben een levensduur van wel 10 jaar of langer. Door een adapter te gebruiken voor een inductie kookplaat, kan je deze pannen nog langer gebruiken, waardoor er minder afval ontstaat en je duurzamer bezig bent. Zowel voor je portemonnee als het milieu.

  • De mogelijkheid om te koken met bijzondere pannen zoals een tajine

Onder bijzondere pannen vallen vooral veel traditionele pannen of speciale gietijzeren pannen. Deze hebben vaak geen inductie bodem, maar zijn wel heel goed voor het gebruik in de keuken. Ook zijn ze vaak geschikt voor speciale gerechten die je niet zo makkelijk na kan maken in een andere pan. Door bijvoorbeeld een tajine inductie adapter te gebruiken, is het mogelijk om deze pannen ook gewoon op je huidige kookstel te kunnen gebruiken. Je kan zelfs theeketels of ovenschalen op de adapter plaatsen om ze op de kookplaat te kunnen gebruiken. Dat is echt heel handig!

Tajine inductie adapter

  • De inductie adapter dient makkelijk in het gebruik te zijn

Je hebt helemaal niks speciaals nodig om een inductie adapter te gebruiken. Alles wat je nodig hebt is een inductie kookplaat en een gewone pan. De adapter zet je als eerste op de kookplaat, waarna je de pan daar weer op plaatst. Verder kookt het als elke andere pan, nu alleen met een extra laagje er tussen.

  • Makkelijk schoon te maken en houden

Doordat je de adapter niet als pan zelf gebruikt, gebeurt het ook zelden dat de plaat vuil wordt. Het beste is om na elk gebruik de pan even met een vochtige doek schoon te maken en daarna te drogen, dan kan die weer de kast in. Afwassen is vrijwel alleen nodig wanneer het gerecht uit de andere pan overkookt en zo op de adapter terecht komt.

Inductie adapterplaat ervaringen

Wanneer je online op zoek gaat naar ervaringen met een inductie adapterplaat, kom je meerdere websites en blogs tegen die je vertellen over hun ervaring met de plaat. Daar lazen we verschillende meningen, maar één ding is duidelijk: mensen zijn erg tevreden met een inductie adapter.

Hoewel een adapter niet altijd even snel is in het verwarmen van je pan, zorgt deze er wel voor dat je vrijwel alle soorten pannen kan gebruiken op een inductie kookplaat, terwijl dat eerst niet mogelijk was.

Inductie adapterplaat met pan

Wat ons opviel aan de reviews is dat je goed moet letten op de grootte van de pan in verhouding tot de adapter. Dit is zowel handig in verhouding tot de prijs als met hoe snel deze verhit. Voor een koffiemachine of een kleine steelpan heb je slechts een kleine adapter nodig. Grotere pannen of ovenschotels doen het beter op een grotere plaat.

Wat ook veel uit de reviews bleek is dat de adapter inductie geluid maakt tijdens het gebruik. Dit schijnt voor veel mensen niet storend te zijn, maar het is wel goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een inductie adapter?

Het is niet altijd even eenvoudig om een inductie adapterplaat zomaar aan te schaffen. Er bestaan zoveel verschillende varianten dat het lastig is om door de bomen het bos te zien. Toch is het juist belangrijk dat je een item kiest dat het beste bij jouw keuken, pannen en kookstijl past. Wij hebben daarom een aantal punten opgeschreven die je kan meenemen bij het maken van een beslissing.

  • De grootte van het plaatje

Net zoals dat er pannen in verschillende groottes bestaan, zijn er ook adapterplaten met verschillende groottes. Dit is ideaal voor wanneer je verschillende pannen tegelijk wil gebruiken, of wanneer je juist op zoek bent naar een specifieke maat. We raden je aan om een adapter te gebruiken die iets groter is dan de meeste pannen die je hebt. Je kan deze dan namelijk gebruiken voor verschillende pannen. Heb je een iets grotere pan? Dan is dat geen probleem, het opwarmen duurt mogelijk wat langer.

  • Handvatten: één of twee?

De meeste inductie adapters hebben vrijwel allemaal één handvat. Deze is meestal van hetzelfde materiaal gemaakt, maar soms zijn ze van kunststof. In vrijwel alle gevallen blijven deze koel tijdens het koken, dus kan je de adapter gemakkelijk verplaatsen. Een enkel handvat of steel is hiervoor voldoende. De hoek waarin het handvat is aangesloten kan soms wel handig zijn voor meer comfort, zeker wanneer er een zware pan op staat. Let dus goed op de hoogte van het handvat wanneer je een product bekijkt. 

  • Geschikt voor andere bronnen?

Hoewel je voor andere kookplaten vaak geen speciale pannen nodig hebt, kunnen sommige inductie adapters ook gebruikt worden op een keramische kookplaat. Dit is handig voor ovenschotels of theeketels. Ook pannen die erg gevoelig zijn, kunnen hierop staan zodat zij niet direct de warmte van de kookplaat ontvangen, maar juist indirect via de adapter.

  • Wel of niet opvouwbaar?

Sommige inductie adapterplaten zijn opvouwbaar aan de steel. Dat wil zeggen dat je het handvat naar binnen kunt klappen, waardoor het plaatje minder breed is. Zo kun je de adapterplaten gemakkelijker opbergen, waardoor je ruimte overhoudt in je kast. Of dit voor jou een must is, dat is natuurlijk persoonlijk!

Onze top 5 beste inductie adapterplaten

Nu is het dan zover: je kan een keuze gaan maken. We hebben je uitgelegd wat een inductie adapterplaat is, wat de voordelen hiervan zijn, waar je op moet letten bij je aankoop en welke ervaringen anderen ermee hebben. Het is nu dan het moment om zelf te beslissen welke inductie adapter jij voor in je eigen huis wil gaan gebruiken. Wij hebben een top 5 voor je samengesteld met de beste inductie adapters van dit moment. Neem ze op je gemak even door en beslis welke het beste bij jou past. Veel plezier!

De adapter plaat van Kinghoff is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal met een alumium kern waardoor het optimaal de warmte kan geleiden. Dankzij de diameter van wel 23,5 cm passen de meeste pannen hierop. Je kan zelfs kleine koffiepotjes of tajines erop plaatsen om te verhitten. Het handvat van de adapter zorgt ervoor dat je deze gemakkelijk kan verplaatsen wanneer dat nodig is en je kan hem makkelijk schoonmaken met behulp van een vochtige doek.
Ben je op zoek naar een iets grotere inductie adapter? Dan kan je die van Cosy&Trendy goed gebruiken. Deze plaat is namelijk wel 24 cm in diameter en functioneert zowel als adapter als ter bescherming van je kookplaat. De plaat is gemaakt van roestvrijstaal en werkt direct bij allerlei pannen. Wat deze adapter inductie zo fijn maakt is dat het handvat tijdens het gebruik gewoon koel blijft. Je kan deze dus op elk moment vastpakken om te verplaatsen wanneer dat nodig is.
Ook voor kleinere pannen is er een geschikte inductie adapter. Hoe beter de maten bij elkaar passen, des te beter is de verbinding tussen de adapter en de pan. Bialetti heeft een handig kunststof handvat, waardoor je deze op elk moment kan vastpakken. Ook is dit handvat hoger dan bij veel andere modellen waardoor je deze comfortabel kan pakken. De Bialetti inductie adapter is speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de Bialetti Moka Express, maar het is ook prima in het gebruik voor gewone pannen.
De inductie adapter van Marocstore is erg handig in het gebruik. Deze adapter is namelijk ook helemaal vaatwasbestendig. Hoewel de kans klein is dat de adapter snel vies wordt, kan het wel eens voorkomen dat er saus, soep of kookwater overheen stroomt. In dat geval kan een vaatwasser de plaat makkelijk schoon krijgen. De inductie adapter heeft een diameter van 23,5 cm en is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal. Heb je kleinere pannen? Dan heeft Marocstore ook nog twee andere formaten voor kleinere pannen zodat je ze optimaal kan verhitten.
Ten slotte hebben we nog de adapterplaat van Sareva. Dankzij de handige grootte van 20 cm in de diameter, kan je er pannen vanaf 16 cm en tot 22 cm op gebruiken. Dankzij de hoogwaardige kwaliteit van de plaat, kan je al heel snel je pan verwarmen op de adapter. Ook kan je hierop makkelijk schotels, ketels en ovenschaaltjes verwarmen zolang zij binnen de afmetingen blijven. De adapterplaat van Sareva kan je gemakkelijk schoonmaken met een doekje, maar deze is niet geschikt voor de vaatwasser. Dat is echter geen probleem, want de plaat wordt niet snel vies.  

Mocht je tussen de producten hierboven nog geen keuze kunnen maken, bekijk dan meer opties in de webshop! Om naar de webshop te gaan, klik je op onderstaande knop. 

Om de voor jou beste inductie adapter te kiezen, moet je ten eerste letten op de diameter van de plaat. Ook dient het handvat koud te blijven tijdens gebruik. Zijn de reviews over de inductie adapterplaat positief, en het merk betrouwbaar? Dan is de kans groot dat je een goed product in huis haalt!

Het voordeel van een inductie adapterplaat is dat je hier zonder problemen speciale pannen, zoals o.a. tajines op kunt gebruiken. Een inductie adapter geleid namelijk de hitte, ongeacht wat je erop zet. Je kunt dus allerlei pannen, schalen etc. gewoon gebruiken op je inductie kookplaat!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart