Hapjespan inductie

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een inductie kookplaat en daar mag natuurlijk een hapjespan inductie niet bij ontbreken! Deze pan is ideaal wanneer je eenpansgerechten wil klaarmaken, of voor wanneer je juist veel eten aan een grote groep mensen wil uitdelen zoals met de Kerst. Er zijn echter zoveel mogelijkheden en keuzes dat het lastig is om door de bomen het bos te zien.

In dit artikel kijken we naar de voordelen van een hapjespan inductie, wat het verschil tussen inductie en andere warmtebronnen is en waar je op moet letten wanneer je er een gaat aanschaffen. Ten slotte eindigen we met een top vijf met de beste producten van dit moment, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Wat zijn de voordelen van een hapjespan inductie?

Een hapjespan inductie heeft meerdere voordelen ten opzichte van een standaard pan. Het is namelijk een ontzettend makkelijke pan om te gebruiken. Sowieso wordt het snel heet en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, waardoor je geen delen van je maaltijd hebt die koud blijven. Ook hebben de meeste hapjespannen een antiaanbaklaag waardoor je eten niet blijft plakken aan de bodem. En je kan een hapjespan vaak ook makkelijk vastpakken met behulp van de hittebestendige handvatten die niet te warm worden.

  • De warmtegeleiding

De meeste hapjespannen zijn tegenwoordig gemaakt van duurzaam materiaal, zoals keramiek of aluminium. Deze materialen zijn goed in het geleiden van hoge temperaturen en verdelen de temperatuur van de hittebron over de gehele pan. Zo wordt elk deel van de pan optimaal gebruikt en hoef je je eten niet constant te husselen om ervoor te zorgen dat alles meegebakken wordt.

  • Goede handvatten

Ongeacht het materiaal, hebben vrijwel alle hapjespannen speciale handvatten die ervoor zorgen dat je de pan met gemak kan oppakken, ook wanneer deze boven het vuur staat. Doordat de handvatten niet heet aanvoelen, kan je de pan makkelijk naar een andere locatie verplaatsen. Dit komt goed van pas tijdens een feestje, of wanneer je ruimte wil maken voor een andere pan.

  • De duurzaamheid

Doordat steeds meer hapjespannen tegenwoordig van duurzaam materiaal gemaakt worden, zijn ze ook steeds beter voor het milieu en gaan ze langer mee. Zeker keramiek is een erg duurzame materiaalsoort waar je jaren van kan genieten. Zolang je er goed voor zorgt en de pan niet laat vallen, hoef je slechts eens in de tien jaar een nieuwe pan te kopen.

Wat is het verschil tussen inductie en een andere warmtebron?

De hapjespannen waar we het vandaag over hebben zijn geschikt voor inductie kookplaten. Dit komt omdat een inductie kookplaat erg goed geschikt is voor het koken van verschillende maaltijden, zeker in een hapjespan. Toch is niet altijd even duidelijk wat nu precies het verschil is tussen een inductie kookplaat en andere kookplaten, dus we leggen het even voor je uit.

Een inductie kookplaat is een elektrische kookplaat dat pannen verhit door de bodem van de pan op te warmen. In de kookplaat zitten bepaalde magnetische velden die reageren op de oppervlakte van een pan en alleen deze specifieke bodem verhitten. Dit heeft meerdere voordelen:

  • Het bespaart energie, want er gaat geen extra hitte verloren
  • Het is veiliger, want de kookplaat gaat niet aan wanneer er geen pan op staat
  • Het is sneller, omdat de omgeving van de pan niet verhit wordt.

Veel mensen vergelijken een inductie kookplaat met een keramische kookplaat. En hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. De keramische kookplaat verhit namelijk de oppervlakte van de kookplaat, in plaats van de pan. Hierdoor gaat er meer warmte verloren en wordt de plaat ook erg heet.

Andere warmtebronnen zijn gasplaten en halogeenfornuizen. Vooral halogeenfornuizen worden bijna niet meer gebruikt. Gasplaten zijn nog redelijk populair, maar zijn niet duurzaam en milieuvriendelijk waardoor steeds meer mensen voor een elektrisch alternatief kiezen.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van de beste hapjespan inductie?

Wanneer je van plan bent de beste hapjespan inductie aan te schaffen, is het wel belangrijk dat je let op de eigenschappen van deze pan. Deze eigenschappen bepalen namelijk hoe goed deze pan bij jou in huis past. Doe je dit niet, dan koop je mogelijk een te grote pan, of juist een die niet geschikt is voor de vaatwasser, terwijl je dat juist wel wilde. Hieronder staan een aantal handige eigenschappen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hapjespan.

  • Is de pan vaatwasserbestendig?

Afhankelijk van het materiaal van de hapjespan inductie is deze wel of niet vaatwasser bestendig. Sommige material zijn erg gevoelig en kunnen namelijk beter met de hand afgewassen worden. Anderen zijn juist wat steviger en passen prima in de vaatwasser mits je ze goed schoonspoelt van tevoren.

  • Wat is de grootte van de inductie hapjespan?

Wanneer je in je eentje woont, heb je zeer waarschijnlijk geen pan van 30 centimeter in diameter nodig, zelfs wanneer je graag eenpansgerechten klaarmaakt. Houd dus goed rekening met de diameter van de pan om te voorkomen dat deze niet in je keuken past. Ook is het goed om te letten op de hoogte van de pan, want dan weet je gelijk of deze in je pannenkast past.

  • Welke warmtebronnen zijn geschikt?

Het voordeel van een hapjespan inductie kopen is dat je gelijk weet dat deze geschikt is voor de inductie kookplaat. Toch komt het nog wel eens voor dat je de pan in de oven wil zetten, of meeneemt tijdens een verhuizing waar de kookplaat opeens op gasbasis werkt. Kijk dus goed naar de beschrijving van de pan en let goed op de andere mogelijke warmtebronnen.

  • Heeft de hapjespan inductie een deksel?

Een deksel bij een hapjespan kan goed van pas komen, zeker wanneer je je gerechten warm wil houden. Tegelijkertijd is een deksel niet altijd nodig bij een hapjespan. Dat ligt echt aan de maaltijden waar je de pan voor wil gaan gebruiken. Afhankelijk van je gebruiksdoeleinden kan je dus op zoek gaan naar een pan met of een pan zonder deksel.

Onze top vijf met de beste inductie hapjespannen

Deze Westinghouse pan is perfect voor mensen die een makkelijke hapjespan willen aanschaffen. Deze pan is namelijk gemaakt van gietaluminium met een coating van marmer en keramiek. Hierdoor heeft het een perfect antiaanbaklaag en is het ook erg makkelijk schoon te maken, al kan de pan ook gewoon in de vaatwasser. De houten handgrepen worden niet heet tijdens het koken, waardoor je de pan ook gemakkelijk kan verplaatsen. De pan heeft een diameter van 28 centimeter en is geschikt voor vrijwel alle typen kookplaat. Ook zit er een handige glazen deksel bij inbegrepen die je kan gebruiken om de maaltijd warm te houden.
Ben je op zoek naar een wat meer ecologisch verantwoorde pan? Dan is de GreenPan een perfecte keus! Deze pan is namelijk op een milieuvriendelijke manier geproduceerd en bevat een duurzame en veilige antiaanbaklaag. Ook kan je de pan op elk type warmtebron gebruiken en makkelijk verplaatsen dankzij de koele houten handgrepen. De GreenPan mag niet in de vaatwasser, maar is gemakkelijk schoon te maken. De pan is 24 centimeter in diameter, wat perfect is voor het klaarmaken van kleine maaltijden of lekkere eenpansgerechten.
Deze pan is goed geschikt wanneer je in je eentje woont of een klein gezin hebt. Met een diameter van slechts 24 centimeter, past deze pan in vrijwel alle keukenkastjes. De pan heeft een handige antiaanbaklaag van titanium en is geschikt om op allerlei warmtebronnen te gebruiken, zelfs de oven. Dankzij de stevige binnenkant van de pan kan je zelfs metalen spatels gebruiken, maar hij past helaas niet in de vaatwasser.
Maak je graag Aziatische gerechten klaar? Gebruik dan de wokpan van GreenChef. Deze pan is keramisch en heeft daardoor ook een fijne antiaanbaklaag. De pan zelf is redelijk groot, wel 28 cm in diameter. Toch kan je deze makkelijk opbergen dankzij de oplopende vorm naar boven. Je kan er bijvoorbeeld andere pannen in stapelen. De pan heeft ook een handig handvat dat koel blijft tijdens het wokken en met een speciale duimafdruk waar je je duim op kan laten steunen. Ook is de pan geschikt voor alle warmtebronnen behalve de oven.
Deze hapjespan is ook van keramiek gemaakt, maar heeft daarbij ook een deksel. Dit is ideaal wanneer je sauzen wil maken of een maaltijd lekker even warm wil houden zonder de hitte te verhogen. Deze stevige pan is wel geschikt voor in de vaatwasser en het heeft een grootte van 28 centimeter in diameter en een inhoud van 4,6 liter in totaal. De bodem van de pan is dikker dan gemiddeld, wat erg voordelig is wanneer je een inductie kookplaat hebt omdat de warmte dan beter opgenomen kan worden door de pan.

Heb je de beste hapjespan inductie nog niet kunnen vinden? Geen zorgen! Klik op onderstaande knop om door te gaan naar onze webshop waar je nog veel meer keuzemogelijkheden hebt. Veel plezier! 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart