Gietijzeren pan schoonmaken: de beste manier

Wanneer je al een tijdje je gietijzeren pan hebt, is het belangrijk om die ook schoon te maken. Een gietijzeren pan schoonmaken is niet zo vanzelfsprekend als een normale pan, maar het is wel vrij eenvoudig om te doen. Je moet alleen weten wat de juiste manier is. Juist daarom helpen wij je graag op weg met deze handige gids.

In dit artikel lees je alles over hoe je een gietijzeren pan kan schoonmaken, wat je moet doen bij roest en of deze pan in de vaatwasser kan.

Hoe kan je een gietijzeren pan schoonmaken?

Laten we beginnen met de basis. Wanneer je een gietijzeren skillet goed hebt ingebrand, kan je deze prima gebruiken. Wel is het belangrijk dat je je pan ook goed schoon houdt. Wanneer je namelijk goed voor je pan zorg, kan deze meerdere generaties meegaan. Dat is niet alleen heel bijzonder, maar ook heel duurzaam! Bij onderstaand schoonmaak stappenplan gaan we uit van een niet-geëmailleerde pan.

STAP 1: Direct schoonmaken

We hebben allemaal wel eens de neiging om de pan even te laten weken in de gootsteen en deze vervolgens te vergeten. Hoewel het niet erg is om de pan een paar minuten te laten weken, kan je de pan het beste zo snel mogelijk na het gebruik schoonmaken. Laat hem wel nog even afkoelen.

STAP 2: Handmatig wassen

Maak de pan schoon met een zachte spons of borstel. Een houten afwasborstel is vaak iets zachter dan een plastic borstel. Gebruik bij het schoonmaken heet water en geen afwasmiddel. Gewoon heet water zou voldoende moeten zijn. Lukt dit niet, dan kan je eventueel ook zout gebruiken (zie “Zout om schoon te maken”).

Gietijzeren pan met afwasborstel en zout om schoon te maken

STAP 3: Drogen

Wanneer je de pan hebt afgespoeld en gewassen, kan je deze zachtjes met een theedoek drogen. De pan zal nog licht vochtig aanvoelen. Deze kan je dan kort in de oven zetten om de rest van het vocht te laten verdampen.

STAP 4: Invetten

Wanneer de pan helemaal droog is, is het tijd om deze in te vetten met een beetje plantaardige olie. Gebruik hiervoor een keukenpapiertje om alle delen van de pan te bereiken. Daarna verhit je de pan op het vuur om de olie in te laten trekken. Dit zorgt ervoor dat de pan continu een soort antiaanbaklaag blijft behouden.

STAP 5: Bewaren

Bewaar de pan op een droge en donkere plek, uit de buurt van bijtende stoffen. Bewaar je meerdere pannen bij elkaar? Gebruik dan vilten matjes als een soort kussentje tussen de pannen.

Emaille schoonmaken

Een geëmailleerde gietijzeren pan kan je makkelijker schoonmaken. Deze kan je met een zachte spons of borstel en een klein beetje afwasmiddel afwassen. Droog de pan daarna goed af en zet deze weer in je keukenkastje.

Skillet schoonmaken

Gietijzeren pan roestig: wat te doen?

Is je gietijzeren pan roestig? Dan kan dit komen doordat deze nog niet helemaal droog was na het afwassen of omdat je hem te lang in water hebt laten weken. Gelukkig is roest geen ramp en kan je dit makkelijk verwijderen.

Verwijder de roest met een staalsponsje en zorg ervoor dat je alles aanpakt. Daarna is het tijd om de pan schoon te maken met een afwasborstel en een klein beetje afwasmiddel (dat mag alleen bij roest!). Droog de pan vervolgens goed af. De pan is nu niet klaar voor gebruik, want je zal deze wel weer opnieuw moeten inbranden.

Gietijzeren pan in de vaatwasser?

Je bent misschien geneigd om de skillet af en toe in de vaatwasser te doen omdat het makkelijker is dan met de hand afwassen. Dit is echter niet waar. Door de pan in de vaatwasser te doen, kan je deze beschadigen. Daarnaast droogt de pan ook minder goed, waardoor deze kan roesten en je hem opnieuw zal moeten inbranden.

Ook een emaille gietijzeren pan mag niet in de vaatwasser. De buitenkant is wel wat steviger, maar kan krassen oplopen door de vaatwasser en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Gietijzeren pan vaatwasser: niet doen

Zout om schoon te maken

Een andere optie voor het schoonmaken van je gietijzeren pan is om zout te gebruiken. Dit lijkt een hele aparte methode, maar het werkt echt. Grof zout helpt namelijk bij het verwijderen van aangebakken restjes en, als bijkomende bonus, het verwijderen van nare smaakjes en geurtjes.

Strooi wat grof zeezout in de pan en wrijf dit er met een doekje in langs alle aangebrande resten. Deze zouden vrij makkelijk moeten loskomen dankzij het schuren. Het neemt daarbij ook overgebleven vetresten op. Na het schuren kan je de pan gewoon weer afspoelen met heet water en een zachte spons. De rest van het schoonmaken doe je volgens het stappenplan.

Zout kan je beter niet gebruiken om een emaille pan schoon te maken. Hierbij kan je echter wel afwasmiddel gebruiken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart