Gietijzeren pan inbranden

Wanneer je net een gietijzeren pan of skillet hebt aangeschaft, is het handig wanneer je deze nog lang kan gebruiken. Een goede pan kan tientallen jaren meegaan, maar je moet dan wel je gietijzeren pan inbranden. Dit kan je gewoon zelf doen en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je moet echter wel weten wat de juiste manier is van inbranden.

In dit artikel leggen we je uit hoe een gietijzeren pan inbranden werkt en hoe je deze daarna gebruikt. Tussendoor geven we je ook een aantal tips waarmee je de levensduur van je pan een stuk kan verlengen.

Hoe kan je een gietijzeren pan inbranden?

Zoals we eerder al aangaven, hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om een gietijzeren pan in te branden. Je hebt hier een stappenplan voor die je het beste minimaal 5 keer kan volgen. Dit zorgt er namelijk voor dat je pan helemaal gebruiksklaar is en dat je er lang gebruik van kan maken voordat je deze weer even moet onderhouden.

STAP 1: Maak de pan schoon

Of je nu een tweedehands pan koopt of een gloednieuwe, het is belangrijk om deze eerst even schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte spons (geen schuurspons), heet water uit de kraan en een klein beetje wasmiddel. Je hebt absoluut niet veel wasmiddel nodig en probeer, bij voorkeur, wasmiddel zonder bijtende stoffen te gebruiken.Skillet inbranden stappenSTAP 2: Droog de pan

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is van groot belang dat je pan helemaal droog is voordat je de gietijzeren pan gaat inbranden. Laat het overtollige vocht uit de pan lopen en dep de pan daarna droog met keukenpapier of een droge theedoek. Wrijf niet te hard, maar dep tot deze droog is.

STAP 3: Vet de pan in

Nu begint het inbranden pas echt. Pak een goede plantaardige olie (géén olijfolie) en een kwastje of beetje keukenpapier. Smeer dan een dun laagje olie in de skillet. Je mag ook een scheutje in de pan doen en deze uitsmeren, maar verwijder dan wel de overige olie. Er mogen namelijk geen plasjes ontstaan.Gietijzeren pan invettenSTAP 4: Verhit de pan

Nu is het tijd om de pan te verhitten. Zet je kookplaat aan en zet de pan hierop. Laat deze zo heet worden dat de olie begint met roken en laat dan de olie in de pan trekken. Zet dan de kookplaat uit en laat de pan volledig afkoelen. Je kan eventuele overgebleven resten olie weghalen met een keukenpapiertje.

LET OP: De pan zal tijdens het inbranden waarschijnlijk van kleur veranderen. Dit is normaal en hoort bij het proces. Uiteindelijk zal de pan, na een aantal keer inbranden, een egale zwarte of bruine kleur krijgen.

STAP 5: Herhaal het proces

Ten slotte is het belangrijk om dit proces zo’n 5 keer te herhalen zodat de pan lekker veel olie heeft opgenomen. Dit is belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen bakken en om de wand van de pan zo goed mogelijk te kunnen beschermen.

Hoe gebruik je een ingebrande gietijzeren pan?

Wanneer je de skillet ingebrand hebt, is het tijd om deze te gebruiken. Om de pan optimaal te kunnen gebruiken, zal je tijdens het koken of bakken ook olie moeten gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat er op kleine schaal ook inbranden plaat vindt. Naarmate je de pan veel gebruikt, zal deze steeds beter presteren. Schrik dus niet wanneer je eten de eerste paar keer lichtjes aan de rand blijft plakken. Schraap de restjes eraf en ga de keer daarna weer verder.

Naarmate je de pan langer gebruikt, zal het gebruik steeds soepeler verlopen waardoor je uiteindelijk ook geen last van aanbakken meer hebt.Ingebrande gietijzeren skillet

Tips bij je skillet inbranden

  • Je mag de pan alleen met afwasmiddel schoonmaken voordat je deze gaat inbranden. Elke keer hierna kan je het beste alleen water gebruiken. Gebruik je toch weer afwasmiddel? Dan moet je weer helemaal opnieuw de gietijzeren pan inbranden.

  • De plantaardige olie die je nodig hebt, heeft een hoog kookpunt nodig. Olijfolie is niet geschikt, maar zonnebloemolie en lijnzaadolie zijn dat wel. Ook arachideolie is prima om te gebruiken.

  • Je kan de gietijzeren pan ook in de oven branden, maar dit kan alleen als er geen emaille laag op zit of als er geen kunststof handvatten aan de pan zitten. Zet de oven op de hoogste stand en leg een vel aluminiumfolie neer op een rooster. Zet hierop de pan, ondersteboven, en laat deze een uur bakken waarna je de oven uitzet en de pan geleidelijk laat afkoelen.

  • Wanneer je de pan een tijd niet hebt gebruikt, of wanneer er roest ontstaat, is het belangrijk om het proces van inbranden opnieuw te herhalen. Haal eerst de beschadigde laag er met een ijzersponsje af en begin dan opnieuw met het proces van inbranden. Dit proces heet resetten.

  • Heb je een gietijzeren pan met kunststof handvatten? Dan kan je deze eventueel wel in de oven inbranden, maar dan moet je eerst de handvatten verwijderen en pas achteraf weer erop zetten. Dit kost wat extra werk en tijd, maar het is wel mogelijk. Let op dat emaille pannen juist niet goed in de oven kunnen, dus deze kan je het beste op het fornuis inbranden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart