De braadpan of stoofpan is een klassieker die in geen enkele keuken mag ontbreken. Kun je sommige pannen prima vervangen (bijvoorbeeld door een steelpannetje te gebruiken in plaats van een gewone kookpan), de braadpan is een klasse apart. Als jij in de herfst en winter wilt genieten van een heerlijke stoofschotel (met vlees of vegetarisch) of als iedereen al gaat watertanden van een goed gebraden stuk vlees; jij hebt een stoofpan nodig!
Wat is een braadpan of stoofpan?
Het is je vast wel eens opgevallen dat een braadpan een stuk zwaarder is dan je normale kookpannen. Een goede braadpan of stoofpan is gemaakt van zwaar materiaal. Vaak is de pan opgebouwd uit verschillende lagen. Daar zie je niets van, maar je merkt het wel, want een goede braadpan neemt de warmte goed op en geeft deze vervolgens gelijkmatig af aan het eten. Daardoor is de warmte in de pan lekker constant, terwijl je relatief weinig energie verbruikt. Voeg daaraan toe dat het zware deksel voorkomt dat kookvocht ontsnapt en je begrijpt waarom je stoofpan zorgt voor een heerlijk gaar en mals stukje vlees.
Waarvoor gebruik je een gietijzeren stoofpan of braadpan?
De gietijzeren stoofpan is een echte klassieker in de keuken. Zonder stoofpan heb je geen stoofpeertjes in de herfst. En ook die heerlijke stoofschotel of hachee gaat aan je neus voorbij als je geen goede braadpan in huis hebt. Maar die braadpan kun je voor nog zó veel meer dingen gebruiken. Denk aan boeuf bourguignon, sudderlapjes, goulash.
Ook is je gietijzeren braadpan perfect voor het maken van heerlijke gehaktballen. Heerlijk, gehaktballen die zo groot zijn als jij ze wilt hebben, met precies de juiste hoeveelheid kruiden. Hmm, er is eigenlijk maar weinig zo bevredigend als het zelf maken van gehaktballen.
Het zijn niet alleen de traditionele stoof- en braadgerechten die perfect uitpakken met een gietijzeren stoofpan of braadpan, ook voor ovenschotels en soepen is de pan uitermate geschikt. Door de constante warmte maak je de heerlijkste snert of bruine bonen soep, zonder dat je naderhand uren bezig bent een aangebrand laagje te verwijderen.
Wat is het verschil tussen een gietijzeren braadpan en een gietijzeren stoofpan?
Nu vraag je jezelf misschien af wat precies het verschil is tussen een gietijzeren stoofpan en een gietijzeren braadpan. Het ligt voor de hand te denken dat de één vooral geschikt is voor stoofschotels, terwijl je de ander vooral gebruikt om vlees aan te braden. Dan zou je ze dus allebei nodig hebben. Gelukkig kun je jezelf hier wat geld besparen, want een stoofpan en een braadpan zijn precies hetzelfde.
Waarom gietijzer?
Braadpannen kunnen gemaakt zijn van gietijzer, plaatstaal en rvs. Er zijn zelfs braadpannen van aardenwerk. Sommige mensen kiezen liever voor een ander materiaal dan gietijzer, omdat een gietijzeren braadpan iets meer onderhoud vergt. Je moet hem af en toe inwrijven met olie om te voorkomen dat hij uitdroogt. Ook is de gietijzeren pan door het ontbreken van een anti-aanbaklaag minder geschikt voor zure ingrediënten. En een gietijzeren stoofpan of braadpan is natuurlijk best zwaar.
Die nadelen vallen in het niet in vergelijking met de voordelen. Wat dacht je van de levensduur van een gietijzeren braadpan? Deze pan gaat een leven lang mee. Langer nog, want een gietijzeren stoofpan kan van generatie op generatie worden overgedragen.
Het is natuurlijk leuk dat een pan lang meegaat, maar uiteindelijk is maar één ding belangrijk: zorgt de gietijzeren braadpan voor lekker eten? Op dat vlak wint de gietijzeren stoofpan het makkelijk van alle andere materialen. En de smaak wordt steeds beter, want doordat je de stoofpan bij elk gebruik even insmeert met wat olie ontstaat er een natuurlijk beschermlaagje. Doordat de olie in de poriën van de pan trekt, gaat de pan steeds beter bakken!
De echte liefhebber kiest dan ook altijd voor gietijzer!
Waar moet je op letten bij het kopen van een gietijzeren braadpan?
Koop niet zomaar de eerste de beste braadpan die je tegen komt, of die het goedkoopst is. Let op de volgende zaken.
Geschiktheid voor warmtebron
Gas, inductie, keramisch, halogeen…er zijn nogal wat verschillende warmtebronnen voor de keuken. Niet elke pan kan elke warmtebron aan. Gas kunnen ze in principe allemaal wel aan, maar als je kookt op inductie moet je wel even checken of de pan hiervoor geschikt is. Anders loop je het risico dat je nieuwe pan kapot gaat.
Formaat van de gietijzeren braadpan
Als je voor meerdere mensen kookt is het wel zo fijn als je gietijzeren stoofpan groot genoeg is. Koop je pan dus niet te klein. Aan de andere kant is een te grote pan misschien een sta-in-de-weg die teveel plek inneemt. Stem het formaat van je pan af op het aantal personen waarvoor je denkt te koken. Voor twee personen is een pan van 22 cm voldoende. Als je voor 8 personen kookt heb je een stoofpan van 30 cm nodig.
Check de onderstaande tabel om het juiste formaat te kiezen. Twijfel je tussen twee maten? Speel dan op veilig en koop de grotere van de twee.
Aantal personen | Aanbevolen formaat |
2 personen | 22 cm |
3 á 4 personen | 24 cm |
4 á 5 personen | 26 cm |
5 á 6 personen | 28 cm |
6 tot 8 personen | 30 cm |
Vorm
Gietijzeren braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De klassieke ronde braadpan wordt echter het meest verkocht. De reden is eenvoudig: dit is gewoon de handigste vorm. Een ronde gietijzeren braadpan past netjes op je kookplaat en de warmte wordt het beste verdeeld.
Top-5 gietijzeren braadpannen
Welke braadpan moet je nu kopen? Hieronder bespreken we vijf verschillende gietijzeren pannen waarmee je altijd goed zit.
Bekijk meer producten via de knop hieronder en vind de voor jou beste gietijzeren braadpan!