Braadpan inductie

Koken op een inductieplaat is net even wat anders dan andere kookplaten. Zeker bij de aankoop van een inductie braadpan, wat een behoorlijke investering kan zijn, wil je zeker weten dat je de beste braadpan hebt voor jouw kookplaat. In dit artikel vertellen we je hoe je de beste braadpan voor inductie kiest, op welke dingen je moet letten en geven we tot slot een top 5 beste braadpannen voor inductie.

Waarom kiezen voor een braadpan inductie?

Inductie kookplaten zijn op dit moment de veiligste en meest duurzame kookplaten. Door het magnetische veld van een inductiekookplaat wordt alleen je pan verhit, niet de kookplaat zelf. Dat maakt het ontzettend efficiënt: omdat alle warmte direct naar de pan gaat is er nauwelijks sprake van warmteverlies. Dat betekent ook dat inductieplaten heel energiezuinig zijn, en je geld besparen op de lange termijn.

Het enige waar je op moet letten bij inductieplaten is dat niet alle pannen erop kunnen worden gebruikt. Het grootste verschil zit hem in de materialen waar de pan uit bestaat, maar we noemen hier ook alle andere dingen waar je nog op moet letten.

Een goede braadpan is een waardevolle aanvulling voor je keukengerei, en het is de moeite waard om er wat geld in te investeren. Braadpannen gaan jarenlang mee en zijn zuinig voor het milieu én je portemonnee. Bovendien kunnen ze voor van alles worden gebruikt; voor stoofpotjes van groente of vlees, soep, sauzen en zelfs brood. Het langzaam gaar worden van je eten betekent ook dat het de smaak en vitamines goed behoudt. Je eten wordt er dus alleen maar lekkerder op!

Waarop letten bij het kopen van de beste inductie braadpan? 

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voor je je pan aanschaft. Zo kies je een goede braadpan voor inductie:

 • Bij de aanschaf van je braadpan zal vrijwel altijd worden vermeld of hij geschikt is voor inductie, maar mocht je het zelf ook willen testen dan kan dat met een heel simpel trucje. Het enige wat je hoeft te doen is een magneetje tegen de pan aanhouden. Blijft die plakken? Dan kan je de pan gebruiken op je inductieplaat! Het materiaal van de pan moet namelijk magnetiseerbaar zijn om ermee op inductie te kunnen koken.

 • Iets anders dat belangrijk is voor inductieplaten is een platte bodem. Omdat in plaats van de kookplaat de pan wordt verhit, wil je dat je pan zo veel mogelijk contact maakt met de plaat. Een pan met een kromgetrokken bodem zal minder goed kunnen worden gebruikt op inductie. Kromme bodems kun je voorkomen door een pan te kiezen met een dikke bodem die bestaan uit meerdere laagjes.

 • Over bodems gesproken – je wilt dat het materiaal van een pan die gebruikt wordt op inductie een hele goede warmtegeleiding Dit is bij inductie extra belangrijk omdat de pan heet wordt in plaats van de kookplaat. De pan “kookt” dus als het ware je eten, niet de kookpit! De warmte moet daarom goed gelijkmatig verspreid worden zodat er geen eten aanbrandt.

 • Kies de grootte van je braadpan aan de hand van de omvang van de kookpitten op je inductieplaat. Als een pan te groot is zal hij niet helemaal goed worden verwarmd wat je problemen kan geven bij het koken. En is je pan te klein, dan heeft je kookplaat misschien moeite met het detecteren van de pan.

  Zolang hij op je kookpit past, is het over het algemeen prettig als een braadpan wat aan de grotere kant is. Zo kun je ook makkelijk grotere stukken eten omkeren. Kook je niet vaak voor veel mensen? Dan is een kleinere braadpan met een diameter van 20 tot 28 een goede keus. Wil je hem juist liever voor grotere maaltijden inzetten, kies dan voor een diameter van 28 tot 32.

 • We raden je aan een ronde vorm te kiezen voor je braadpan. Omdat je pan goed moet passen op je inductieplaat, is niet alleen de omvang maar ook de vorm van belang. Een ronde vorm zal passen op vrijwel alle kookpitten.

 • Aangezien de pan zelf wordt verhit bij inductiekookplaten zijn de handvatten nog een puntje om op te letten. Deze kunnen namelijk behoorlijk heet worden. Uiteraard kun je pannenlappen of iets dergelijks gebruiken, maar als je je daar liever niet druk over wilt maken dan raden we je aan een braadpan met hittebestendige handvatten uit te zoeken. Dat wordt meestal gedaan door de handvatten van een ander materiaal te maken dan de pan zelf.

 • Maak een investering in kwaliteit. Braadpannen kunnen best wat kosten, maar onthoud dat met onderhoud een braadpan de rest van je leven mee kan gaan. Bij goedkopere braadpannen gaat de antiaanbaklaag vaak sneller stuk, waardoor je je pan ook sneller weer moet vervangen.

Welke inductie braadpan materialen zijn er? 

Nu komen braadpannen in verschillende soorten materialen. We vertellen je hier welke materialen het meest geschikt zijn voor inductie. Andere materialen kunnen mogelijk ook worden gebruikt op inductie zolang de fabrikant dit aangeeft, maar met deze twee zul je altijd goed zitten.

 • Pannen van gietijzer of geëmailleerd gietijzer. Ijzer is ferromagnetisch, wat betekent dat een pan van bijvoorbeeld ijzer het magneetveld bundelt die door de inductieplaat wordt gecreëerd. Daardoor ontstaan er meer wervelstromen, en met behulp van de inductie gaat versnelt dit totdat er wrijving ontstaat. En wrijving betekent warmte!
 • De hoofdbestandsdelen van plaatstaal zijn ijzer en koolstof, en dus ook ferromagnetisch.

Top 5 beste braadpannen voor inductie

Voor onze top 5 beste braadpannen voor inductie kijken we naar de prijs/kwaliteitverhouding, of de pan een goede bodem heeft en natuurlijk naar wat anderen erover zeggen.

Staub staat bekend om hun pannen van hoge kwaliteit, en bij deze braadpan is dat geen uitzondering. Het is een stevige, degelijke pan gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Door de emaille brandt je eten niet aan en is hij makkelijk schoon te maken, en kan hij gewoon in de vaatwasser. Ook komt de pan met een levenslange fabrieksgarantie. Deze pan gaat dus echt de rest van je leven met je mee. Hij is geschikt voor allerlei soorten gerechten, en kan ook in de oven. Reviews noemen wel dat hij wat aan de zwaardere kant kan zijn.
Le Creuset is een bekende merknaam voor pannen, en met goede reden. Deze braadpan is zijn investering dubbel en dwars waard voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Door het gebruik van een rvs deksel is deze braadpan van geëmailleerd gietijzer net wat lichter. Het deksel is ook voorzien van een hittebestendige knop, en sluit de pan extra goed af om de warmte te behouden. De braadpan kan in de oven en de vaatwasser, en wordt makkelijk schoon vanwege de emaille laag. De pan heeft stevige handvatten voor een goede grip, en komt met een levenslange fabrieksgarantie. De reviews getuigen er dan ook van dat mensen er dagelijks jaren plezier van hebben, en dat de pan werkelijk voor elk soort gerecht inzetbaar is.
Als het gewicht van je pan een belangrijk punt voor je is, dan is deze gietaluminium braadpan een goede keus. Hij is niet alleen half zo zwaar als een gietijzeren pan, maar warmt ook nog een drie keer zo snel op! Bovendien beschikt het over een natuurlijke antiaanbaklaag die geen schadelijke stoffen bevat. Je kunt dus gerust en gezond koken zonder dat je eten aanbrandt. De pan komt ook met siliconen handbeschermers zodat je je handen niet zult branden tijdens het koken. Dankzij de antiaanbaklaag is de pan makkelijk schoon te maken. Let op: de pan mag in de oven, maar niet het deksel!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met je aanschaf. Laat ons weten wat je vindt, en of je een mooie pan hebt gevonden die bij je past. We wensen je veel plezier met je nieuwe braadpan! 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart