Stoompan kopen? Dit zijn de beste + tips

Wanneer je een beetje van koken houdt, mag de beste stoompan natuurlijk niet ontbreken in je keuken! Door je groenten te stomen, blijven er namelijk meer vitamines behouden en heb je ook niet hele zachtgekookte gerechten. Het is daarom lekker gezond en makkelijk om een goede stoompan te gebruiken voor het bereiden van je groenten in plaats van een standaard pan.

Op deze pagina leggen we je alles uit over wat een stoompan is, wat de voordelen hiervan zijn en hoe jij de beste stoompan voor in jouw huis uitkiest. Ten slotte hebben we een lijst opgesteld met een top 5 van de beste stoompannen van dit moment. Dit helpt je om een goede, weloverwogen keuze te maken. Veel leesplezier!

Hoe werkt een kwalitatieve stoompan?

Een stoompan bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen. Je hebt de stoompan zelf, een stoominzet en een deksel. Je hebt ze alledrie nodig om goed te kunnen stomen met deze pan. De stoompan zelf is waar je het water in stopt waarmee je gaat stomen. Vaak doe je hier een redelijk diepe laag in, maar dat hangt af van de hoeveelheid voedsel dat je gaat stomen.

De stoominzet is een soort mandje wat je in de pan hangt. Hierin gaat het voedsel. Je kan groenten stomen, maar ook aardappelen, vlees en vis. Je zou er zelfs verschillende ingrediënten tegelijk in kunnen doen mits ze dezelfde bereidingstijd hebben. De deksel is nodig om de stoom in de pan te houden. Zo gaart het eten namelijk. Wanneer je de deksel er niet op doet, verwarmt het eten wel, maar zal het niet gaan stomen.

Wanneer je de groenten in de inzet hebt gedaan en wat water in de bodem van de pan, kan je de pan op het vuur zetten. Wanneer het water kookt, ontstaat er stoom door de hitte. De deksel houdt de hitte tegen wat ervoor zorgt dat de groenten beginnen te stomen. Dit is een fijne en redelijk snelle manier van koken. Bovendien behoud je op deze manier veel vitamines. Wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C, lossen namelijk snel op in water. Doordat je nu de groenten niet in het water kookt, maar erboven stoomt, blijven er dus veel meer vitamines behouden dan anders.

Een stoompan is niet hetzelfde als een stoomkoker. Hoewel het eten op dezelfde manier wordt bereidt, werkt het apparaat anders. Een stoomkoker heeft vaak meerdere etages en werkt volledig op elektriciteit, terwijl je een stoompan op de kookplaat gebruikt.

De beste stoompan: wat kun je er allemaal in maken?

In principe kan je alles in goede stoompannen klaarmaken. Sommige gerechten zijn echter moeilijker dan anderen om daarin te bereiden. Wanneer je vlees gaat stomen, is het het beste om te kiezen voor malse stukken zoals ossenhaas of lende. Vis stomen is ook mogelijk en daarbij is ook vrijwel elke soort geschikt. Kabeljauw, zalm en koolvis zijn hier populaire opties van.

Ook kan je vrijwel alle groenten stomen, al zijn sommige groenten makkelijker klaar te maken dan anderen. Denk hierbij aan (groene) asperges, broccoli, bloemkool, wortels, sperziebonen, artisjok en courgette. Aardappelen, bieten en radijsjes zijn ook zeker mogelijk, maar hebben vaak wat meer tijd nodig.

Let erop dat wanneer je gaat stomen, het water niet in het stoommandje komt. Dan gaan de groenten juist koken, wat niet de bedoeling is. Als je het idee hebt dat het water tijdens het stomen bijgevuld kan worden, haal dan eerst snel het mandje eruit en schenk dan wat extra water erbij. Daarna kan je het mandje weer gewoon terughangen.

Wat zijn de voordelen van koken met een stoompan?

Wanneer je op zoek bent naar de beste stoompan, is het natuurlijk logisch dat je de voordelen wil weten van dit apparaat. We kunnen je met zekerheid vertellen dat een stoompan echt ontzettend veel voordelen heeft, zowel voor je gezondheid als voor je gemak (en mogelijk zelfs je portemonnee). Hieronder hebben we alle voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Je behoudt meer voedingsstoffen

Zoals we hierboven al beschreven is één van de grote voordelen van een stoompan dat voeding meer vitamines behoudt tijdens de bereiding. Doordat het eten niet in aanraking komt met het water, kunnen er veel minder vitamines vervliegen waardoor er uiteindelijk meer achter blijven in je eten. Dat is nog eens gezond!

 • Het kookt vaak sneller 

Omdat je met een stoompan slechts een klein beetje water gebruikt, kookt het water ook binnen no-time. Dat zorgt ervoor dat je maaltijd een stuk sneller klaar is en je dus ook sneller kan gaan eten. Waar je normaal gesproken nog zo’n 10 minuten of langer moet wachten tot het water van je broccoli kookt, kost het nu slechts een paar minuten, plus de bereidingstijd van de broccoli.

 • Je kunt meerdere producten in één keer stomen

Sommige stoompannen hebben een handige functie waarbij je meerdere stoominzet stukjes boven elkaar kan plaatsen. Wanneer je dan een maaltijd klaarmaakt kan je zowel de aardappelen als groenten in één keer bereiden. Dat scheelt tijd en ook nog eens afwaswerk. Je hebt daar trouwens niet per sé een extra inzet voor nodig. Als je pan groot genoeg is, kan je ook onderin de aardappelen doen met daarop de groenten. Dan heb je ook één maaltijd in één pan.

 • De beste stoompannen zijn ook als gewone pan te gebruiken

Doordat een stoompan een inzet gebruikt om mee te stomen, kan je de pan ook als “reguliere” pan gebruiken in de keuken. Zo hoef je niet 5 verschillende pannen aan te schaffen, maar kan je gewoon één pan op verschillende manieren gebruiken. Dit scheelt nogal wat ruimte in je keukenkastjes, wat ideaal is als je een kleine keuken hebt.

 • De stoompan werkt op verschillende warmtebronnen 

De meeste stoompannen zijn tegenwoordig geschikt voor meerdere warmtebronnen waardoor je niet speciaal naar één bepaald type hoeft te zoeken. Vrijwel alle pannen zijn tegenwoordig geschikt voor zowel inductie als een gaskookplaat. Daarnaast kunnen de meesten ook op een elektrische kookplaat. Als je voor een stoomkoker kiest heb je niet eens een kookplaat nodig, maar slechts een stopcontact of verlengsnoer in de buurt van je keuken.

Ben je specifiek op zoek naar een stoompan die geschikt is voor inductie? Bekijk dan het artikel in de link. 

 • Je hebt geen vet nodig

Wanneer je vlees klaarmaakt, heb je hier meestal een beetje olie of boter voor nodig om ervoor te zorgen dat het niet aan de pan blijft plakken. Een stoompan heeft dit niet nodig, waardoor je heel makkelijk vetarme vleesgerechten kan klaarmaken. Dat maakt het afwassen ook nog eens een stuk makkelijker!

Zo kies je de beste stoompan uit:

Wij weten ook dat er geen één perfecte pan bestaat. Iedereen heeft ten slotte andere voorkeuren, budgetten en wensen. Juist daarom willen we je helpen. Zo kan jij namelijk de perfecte stoompan voor JOU vinden. Hieronder beschrijven we een aantal karakteristieken van stoompannen waarvan jij zelf kan besluiten of je deze wel of niet zoekt. Door dit dan allemaal bij elkaar op te tellen, vind je vanzelf de perfecte pan voor bij jou in huis.

 • Hoeveel mandjes worden erbij geleverd? 

De meest simpele stoompan heeft gewoon een mandje waar je je groenten, vlees of aardappelen in kan doen. Wil je wat uitgebreider koken, dan bestaan er ook pannen met meerdere mandjes in wel 2,3 of zelfs 4 verschillende lagen boven elkaar. Zo kan je meerdere producten in één pan klaarmaken zonder er extra ruimte voor in te hoeven nemen.

 • De gaatjes in de stoommand

Ja, dit is echt iets waar je ook op kan letten bij het aanschaffen van een stoompan. De gaatjes in de stoominzet bepalen namelijk hoeveel stoom er vanaf het water kan ontsnappen. Over het algemeen staan grotere gaatjes gelijk aan meer stoom, maar ook de hoeveelheid gaatjes is handig om in de gaten te houden. Voor het snelste resultaat kan je het beste op zoek gaan naar een pan met grote gaatjes in grote hoeveelheden. Wil je juist iets klaarmaken wat wat langer duurt, dan kan je ook voor een pan kiezen met wat minder gaatjes.

 • Hoe groot is de stoompan? 

Zoals altijd is het ook belangrijk om te letten op de grootte van de pan. Woon je op jezelf? Dan is een pan van 4 liter al snel veel te groot, tenzij je gelijk een maaltijd voor de hele week kookt. Een kleinere pan komt in dat geval beter van pas. Heb je juist een groot gezin, kies dan voor een grotere pan maar let wel op of je genoeg ruimte hebt in je keukenkastjes.

 • Voor welke warmtebron is de pan geschikt?

Hoewel de meeste stoompannen tegenwoordig op verschillende warmtebronnen gebruikt kunnen worden, is het nog steeds goed om hierop te letten. Als je een inductie kookplaat hebt, kan het namelijk nog best voorkomen dat de pan nét niet geschikt is daarvoor en het zou zonde zijn als je dan gelijk je aankoop weer moet terugsturen. Sla dit detail daarom nooit over!

 • Kan de stoompan in de vaatwasser?

Tegenwoordig is het allemaal zo makkelijk: je maakt je eten klaar en doet daarna al je vaat in de vaatwasser. Je hoeft het meestal niet eens schoon te spoelen. Ideaal dus! Toch is het goed om van tevoren te weten of je stoompan ook in de vaatwasser kan. Niet alle pannen en/of materialen zijn hier namelijk voor geschikt en het zou zonde zijn als je pan sneller kapot gaat doordat deze in de vaatwasser is geweest. Het voordeel van een stoompan is dat je meestal geen olie gebruikt, waardoor deze makkelijk schoon te maken is met de hand.

 • En natuurlijk… de kosten

Afhankelijk van je budget, is er altijd een mogelijkheid om te kiezen. Duur betekent namelijk niet altijd beter, maar vaak heeft een duurder item wel meer accessoires of mogelijkheden. Kijk goed naar je budget en wat je daarvoor krijgt. Soms is het het toch waard om je budget iets te verhogen zodat je langer kan blijven genieten van je pan. Een pan is namelijk niet zomaar een aankoop, maar iets voor de komende 5 tot 10 of zelfs 15 jaar.

De vijf beste stoompannen volgens ons

Nu is het dan zover. Je hebt net veel gelezen over de beste stoompan, wat het is, wat je erin kan klaarmaken en wat de voordelen ervan zijn. Daarnaast heb je ook goed gekeken naar de eigenschappen van stoompannen en hoe je de pan kan vinden die het beste bij je past. Dan willen we je nu voorstellen aan een aantal producten.

Deze top 5 bestaat uit de volgens ons beste stoompannen op het moment van schrijven. Ze hebben ieder hun eigen kwaliteiten, voordelen en eigenschappen. Lees ze op je gemak door en maak dan je keuze!

Dit is wellicht het meest bekende voorbeeld van een stoompan. Deze pan van WMF is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een speciale inductiebodem die de warmte goed door de pan verdeeld. Het is daarnaast ook geschikt voor andere warmtebronnen, inclusief de oven! Deze stoompan heeft bovendien een handige schenktuit die ervoor zorgt dat je gemakkelijk het water kan afgieten na gebruik, zonder te morsen. De pan heeft ook een thermometer die direct laat zien hoe heet de binnenkant is. Je kan de thermometer ook loskoppelen waarna de pan in de vaatwasser kan.
Wil je meerdere groenten tegelijk klaar kunnen maken? Dan is de stoomextractor van Tectake een perfecte keus. Deze pan heeft namelijk een braadpot (de onderkant), een fruitpot (ook geschikt voor groenten) en een fruitperspot met een afvoerslang en trechter. Deze pan is daarom ook uitermate geschikt voor het maken van compote of jam. Je kan elk stuk ook individueel gebruiken en de stoompan is geschikt voor meerdere warmtebronnen, waaronder inductie. Wil je na het maken van jam de pan goed schoonmaken? Dan kan deze prima in de vaatwasser.
Geen zin om een kookplaat te gebruiken? Dan is deze stomer een goede optie. Met de M-Cuisine Stomer van Joseph Joseph kan je in de magnetron gemakkelijk je maaltijden stomen. Deze vierdelige set kan zowel met elkaar als individueel gebruikt worden. Daarnaast hebben de onderste pot en de deksel handvatten om de pan makkelijk te kunnen verplaatsen. De set bestaat volledig uit polypropeen, een BPA-vrije kunststof soort. Het is daarom ook geschikt om in de vaatwasser te doen en erg licht van gewicht. De onderste pot is 2 liter diep en is daarom geschikt voor kleine en middelgrote huishoudens.
Deze prachtige stoompan is gemaakt van emaille en kan op vrijwel alle warmtebronnen gebruikt worden. De pan is tweedelig en bevat een pot en een stoommandje. De pot kan ook individueel gebruikt worden, maar de twee delen sluiten mooi op elkaar aan. Dankzij het materiaal, blijft de warmte in de pan op een constante temperatuur, waardoor je maaltijd snel gaart. Doordat de pan van emaille is gemaakt, heb je bovendien ook een lagere kooktemperatuur nodig dan bij de meeste rvs pannen. De pan heeft een inhoud van 3 liter en kan zowel in de vaatwasser als met de hand schoongemaakt worden. Let er wel op dat je geen scherpe, ijzeren objecten of schuursponzen in de pan gebruikt omdat dit het glazuur kan aantasten.
Ten slotte hebben we nog de stoomkoker van Aigostar. Deze stomer werkt slechts op elektriciteit en kan gemakkelijk aangesloten worden aan een stopcontact. Daarnaast bestaat de koker uit drie trays waarmee je in één keer meerdere gerechten kan klaarmaken. De onderste kom kan ook gebruikt worden om rijst in te koken. Het apparaat begint al binnen 15 seconden met stomen, wat zorgt voor een ontzettend snelle bereidingstijd. Via een opening in het elektrische gedeelte van het apparaat kan je water naar binnen gieten. Dat water wordt dan direct gebruikt om je eten te garen. Het is de perfecte oplossing voor mensen zonder kookplaat of met weinig ruimte in hun keuken.

Heb je het juiste product nog niet helemaal gevonden? En wil je graag verder zoeken naar de voor jou beste stoompan? Bekijk dan via de knop hieronder alle soorten beschikbare goede stoompannen die momenteel te koop zijn in de webshop. Alvast veel kookgeluk gewenst!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart