Beste hapjespan of sauteerpan

Wanneer je eten gaat klaarmaken, is het fijn om te weten dat je maaltijd ook een langere tijd warm blijft. Misschien wacht je namelijk op een paar gasten die nog moeten komen, of je weet dat je ‘s avonds geen tijd meer hebt om te koken waardoor je het nu doet. Wat je reden ook is, de beste hapjespan biedt hier de oplossing voor.

In dit artikel kijken we naar de beste hapjespannen en beste sauteerpannen van dit moment. Daarbij leggen we ook uit wat een sauteerpan nu precies is en waarom we het combineren met de hapjespan. Ook vertellen we je wat de voordelen zijn van een sauteerpan en waar je op moet letten bij het aanschaffen. Ten slotte geven we je een top 5 met de beste producten van dit moment mee zodat je een weloverwogen keus kan maken.

Wat is een sauteerpan?

Voor ja gaat nadenken over het kopen van een hapjespan of sauteerpan, is het handig als je weet wat een sauteerpan nu precies is en hoe het werkt. Gelukkig is het helemaal niet zo verschillend van een standaard hapjespan.

Een sauteerpan kan je herkennen aan de vorm. Het heeft namelijk een bredere bovenkant dan onderkant. Dit komt omdat het is ontworpen om het eten kort te braden, oftewel: te sauteren.

Het belangrijke aan een sauteerpan is dat het een erg goede geleiding geeft en niet veel warmte opslaat. Het is namelijk niet de bedoeling om vlees door en door te garen, maar juist om de buitenkant snel knapperig en bruin te krijgen terwijl de binnenkant nog lekker mals blijft. Dit is een techniek dat veel gebruikt wordt in de Franse keuken.

Een sauteerpan kan je echter ook goed gebruiken om sauzen mee te maken. Dankzij de vorm die afloopt naar beneden, kan je er gemakkelijk bij met een garde of spatel, waardoor er geen klontjes overblijven. Ook zorgt de warmte ervoor dat je saus snel gaart zonder aan te branden.

Wat zijn de voordelen van een hapjespan en sauteerpan?

Een hapjespan of sauteerpan gebruiken is een goede oplossing in de keuken. Niet alleen omdat ze makkelijk te gebruiken zijn, maar ook omdat ze meerdere voordelen hebben ten opzichte van een standaard pan. Deze voordelen zijn van toepassing op de beste hapjespan en sauteerpan. Neem ze dus gerust door!

  • Kookoppervlakte

Wat je al gelijk merkt bij de meeste hapjespannen is dat ze geschikt zijn voor vrijwel allerlei soorten kookoppervlakten. Inductie, gas, kookplaat en soms zelfs in de oven. Dit is wel afhankelijk van de aansluiting van de pan. Sommige pannen zijn namelijk elektrisch en hebben helemaal geen kookplaat nodig, maar juist een elektrische aansluiting. Doordat deze pannen geschikt zijn voor meerdere kookoppervlakten is de kans klein dat je ze moet vervangen wanneer je gaat verhuizen. Dat is nog eens makkelijk!

  • De speciale vorm

Zowel hapjespannen als sauteerpannen hebben vaak een aflopende vorm naar beneden. Dit houdt in dat de bovenkant breder is dan de onderkant. De reden hiervoor is dat je dan makkelijker met een garde of spatel door je voeding kan roeren. Zo blijven er geen stukjes achter en kan je je gehele maaltijd klaarmaken.

  • De warmtegeleiding

Zeker wanneer je een stuk vlees wil sauteren is het belangrijk dat de pan een goede warmtegeleiding heeft. Een speciale sauteerpan of hapjespan is vrijwel altijd van materiaal gemaakt dat goed de warmte kan geleiden, zoals keramiek, zuiver ijzer of aluminium. Je pan krijgt hierdoor een uitstekende warmtegeleiding waardoor je eten op de perfecte manier bereid kan worden.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een hapjespan?

Wanneer je een hapjespan of sauteerpan wil gaan aanschaffen, is het goed om te weten op welke punten je moet letten. Dit zijn namelijk dingen die voor jou persoonlijk belangrijk zijn, daarom is er niet één beste pan, maar zijn er meerdere. Door een pan te zoeken die aansluit bij jouw specifieke wensen, zal je uiteindelijk het meest tevreden zijn met je aankoop. Lees de volgende punten dus aandachtig door voordat je je aankoop maakt.

  • De grootte

Allereerst is het belangrijk om naar de grootte van de pan te kijken. Het is namelijk erg leuk om een mooie grote pan te hebben om in te koken, maar deze moet wel in je keuken passen. De meeste pannen zitten tussen de 24 en 30 cm in diameter in, maar je hebt ook uitzonderingen zoals hapjespannen van wel 40 of 50 centimeter in diameter. Deze zijn meer gericht op grote groepen en zal je dus waarschijnlijk niet nodig hebben wanneer je een klein huishouden hebt.

  • Heeft het een deksel?

Niet alle hapjespannen worden met deksel geleverd/ontworpen, maar het kan juist wel een groot pluspunt zijn. De deksel zorgt er namelijk voor dat de pan meer warmte vasthoudt, wat niet gunstig is als je gaat sauteren, maar wel wanneer je een andere maaltijd of een saus klaarmaakt. Deze moet namelijk goed gaar zijn, ook vanbinnen. Een deksel zorgt ervoor dat er veel warmte binnen gehouden wordt, waardoor ook het eten van binnen opwarmt.

  • Vaatwasser bestendig of niet?

Na het koken zal je ook moeten opruimen, al is het niet het leukste klusje. Het scheelt dus veel moeite wanneer je een pan gewoon in de vaatwasser kan zetten zonder er nog over na hoeven te denken. Niet alle hapjespannen en sauteerpannen zijn echter geschikt om in de vaatwasser te doen. Zeker keramische pannen zijn kwetsbaar en kan je beter met de hand afwassen. Toch zijn er ook pannen die juist wel de vaatwasser in mogen. Als je een persoon bent met een druk leven, kan dat toch net wat stress van je schouders halen.

  • Cool-touch handgreep

Wat ook wel fijn is tijdens het koken is als je je handen niet verbrandt. Met behulp van speciale cool-touch handvatten, kan je tijdens het koken gewoon de pan vastpakken en verplaatsen. Een pan zonder deze handvatten moet je toch echt alleen vastpakken wanneer je hier ovenwanten voor hebt.

Onze top 5 met de beste hapjespannen van dit moment

Als het goed is ben je nu helemaal op de hoogte van wat een sauteerpan is, wat de voordelen zijn van de beste hapjespan en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hapjespan en een sauteerpan. Om je verder te helpen, hebben wij een top 5 met de beste producten van dit jaar voor je samengesteld. Zo kan je snel de perfecte pan voor in jouw keuken vinden. Veel plezier ermee!

Deze Westinghouse pan is perfect voor mensen die een makkelijke hapjespan willen aanschaffen. Deze pan is namelijk gemaakt van gietaluminium met een coating van marmer en keramiek. Hierdoor heeft het een perfect antiaanbaklaag en is het ook erg makkelijk schoon te maken, al kan de pan ook gewoon in de vaatwasser. De houten handgrepen worden niet heet tijdens het koken, waardoor je de pan ook gemakkelijk kan verplaatsen. De pan heeft een diameter van 28 centimeter en is geschikt voor vrijwel alle typen kookplaat. Ook zit er een handige glazen deksel bij inbegrepen die je kan gebruiken om de maaltijd warm te houden.
De sauteerpan van deBuyer is een perfecte pan om lekkere stukken vlees in te braden. De pan bestaat voor 99% uit zuiver ijzer, waardoor het een uitstekende warmtegeleiding geeft. Het ijzer heeft daarbij ook een speciale coating die ervoor zorgt dat je de pan zelfs in de oven kan zetten. Let hierbij wel op dat deze pan geen speciale cool-touch handvat heeft. De sauteerpan heeft geen deksel en is niet geschikt voor in de vaatwasser, maar hij vormt tijdens het gebruik een eigen anti-kleef laag waardoor het eten vrijwel niet kan aanbakken en deze ook makkelijk schoon te maken is.
Ben je op zoek naar een wat meer ecologisch verantwoorde pan? Dan is de GreenPan een perfecte keus! Deze pan is namelijk op een milieuvriendelijke manier geproduceerd en bevat een duurzame en veilige antiaanbaklaag. Ook kan je de pan op elk type warmtebron gebruiken en makkelijk verplaatsen dankzij de koele houten handgrepen. De GreenPan mag niet in de vaatwasser, maar is gemakkelijk schoon te maken. De pan is 24 centimeter in diameter, wat perfect is voor het klaarmaken van kleine maaltijden of lekkere eenpansgerechten.
Deze grote sauteerpan is perfect voor grotere maaltijden en grotere gezelschappen. Dankzij de fijne, glazen deksel, kan je de maaltijd nog een langere tijd warm houden. Ook is de binnenkant gecoat met een handige antiaanbaklaag waardoor je eten niet aan de randen blijft plakken. Je kan deze pan gebruiken om stukken vlees te braden, maar ook om er volledige maaltijden in klaar te maken. Deze pan is ook volledig vaatwasbestendig en is daardoor erg makkelijk om schoon te maken. Wil je het liever met de hand afwassen? Dan kan dat ook. De pan voelt licht aan en heeft koele handvatten die ervoor zorgen dat je de pan makkelijk kan verplaatsen.
Ten slotte hebben we nog een Partypan van Hendi. Deze pan is uiterst geschikt voor grote groepen. Zo heeft het niet alleen een grootte van 50 centimeter in diameter, maar heeft het ook vier verschillende vakjes waarin je vier verschillende maaltijden kan klaarmaken. In tegenstelling tot de andere hapjespannen, is deze pan elektrisch en heb je dus ook geen kookplaat nodig. De pan heeft een vermogen van wel 1400 Watt en de mogelijkheid om de temperatuur aan te passen naar je eigen wens. Zo voorkom je dat je eten aanbrandt, en kan je het extra lang warm houden. Ook bevat deze pan een handige deksel om de maaltijd mee af te dekken.

Heb je je perfecte pan nog niet gevonden? Maak je geen zorgen! Klik op onderstaande knop om door te gaan naar onze webshop. Daar kan je nog veel meer hapjespannen vinden en kan je op je gemak door alle opties browsen. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart