Beste braadpan

Ben je op zoek naar de beste braadpan? Begrijpelijk! Met een goede braadpan maak je in een handomdraai heerlijke en makkelijke gerechten. Of het nou om een vlees- of groenteschotel gaat, met een braadpan kun je garen, stoven of braiseren – wat allemaal inhoudt dat je het gerecht op een laag vuur langzaam gaar laat worden. Dat komt doordat het deksel de pan zo afsluit dat de warme lucht er goed in blijft.

Dit artikel helpt je de beste braadpan te kiezen, waar je op moet letten bij je aanschaf en tipt je met de top 5 beste braadpannen die er zijn. We hopen dat je de braadpan vindt die past bij wat je zoekt!

Wat zijn de voordelen van een braadpan?

  • Een goede braadpan gaat de rest van je leven mee. Vooral de gietijzeren braadpan zal je voor een lange tijd trouw dienen, zeker als je er goed voor zorgt. Een goede braadpan is een waardevolle investering; het bespaart je geld op de lange termijn en is beter voor het milieu.

  • In het geval van gietijzeren braadpannen zijn er geen sprake van chemische stoffen of coatings, en hoe langer je de pan gebruikt, hoe beter hij zal bakken. Dit soort pannen hebben geen antiaanbaklaag; die maak je zelf door olie op hoge temperatuur te laten hechten aan het gietijzer.

  • Braadpannen maken koken makkelijk en besparen tijd. Omdat de braadpan eten zachtjes laat garen, kun je hem, liggend aan wat je maakt, gerust een tijdlang op de kookplaat laten staan zonder ernaar om hoeven te kijken.

Wat kun je allemaal maken met een braadpan?

Een braadpan is inzetbaar voor een grote verscheidenheid aan gerechten. Tja… wat kun je niet maken met een braadpan? Dit zijn wat voorbeelden van gerechten die je makkelijk in een braadpan maken kunt:

  • Stoofpotjes van groente en/of vlees. Dit is misschien wel waar de braadpan het meest bekend om staat. Langzaam vlees gaar braden, of het nou om grotere stukken vlees of gehaktballetjes gaat, is met de braadpan zo gedaan. Ook groente wordt smaakvol gekookt. Denk aan ovenschotels, goulash, chili, lasagne en curry.

  • Soep. Aangezien de braadpan de warme lucht goed binnen de pan houdt, behoudt je soep alle vitaminen en de lekkerste smaak. De dikke bodem van de braadpan maakt hem ook ideaal voor dikke soepen die normaal sneller aan kunnen branden; met een braadpan gebeurt dat niet.

  • Brood. Dat had je misschien niet gedacht, maar omdat de meeste braadpannen prima in de oven kunnen worden gebruikt! De braadpan heeft een goede bakvorm en je krijgt er daarom prachtige, krokante broden mee.

  • Frituren. Niet nodig om een frituurpan aan te schaffen als je al een braadpan hebt – de dikke bodem betekent dat de braadpan ook inzetbaar is voor frituren. Denk aan zelfgemaakte frietjes, chips, olieballen of loempia’s.

  • Pasta, rijst, couscous, etc. Door de gelijkmatige warmteverdeling wordt je eten gelijkmatig gaargekookt. Dat hoeft natuurlijk niet te stoppen bij vlees of groenten, en als je voor meerdere mensen kookt is een braadpan door zijn volume al helemaal handig.



  • Sauzen of jus. Braadpannen met een dikke bodem voorkomen het aanbranden van je sausjes of sju, en geven het een volle smaak.

  • Yoghurt. Verrast? Zelf yoghurt maken is helemaal niet zo moeilijk, en nog makkelijker als je een braadpan gebruikt. Die helpt namelijk met de stabiele warmtegeleiding zodat je melk niet aanbrandt en gelijkmatig op de juiste temperatuur kookt.

  • Peulvruchten. Hoewel je door je bonen, linzen of erwten te weken de kooktijd al een flink stuk kan verminderen kan het nog steeds best wat tijd kosten ze helemaal goed gaar te koken. Daar is een grote braadpan die goed afsluit en de stoom binnen de pan houdt ideaal voor.

Welke verschillende soorten braadpannen zijn er?

Alle braadpannen doen vrijwel hetzelfde, maar het soort materiaal van de pan zal het grootste verschil maken. Hieronder kijken we naar de verschillende materialen en wat ze betekenen voor je aanschaf. Ook bespreken we het gewicht, hoe dik de bodem is, of hij makkelijk schoon wordt en de prijs.

  • Een gietijzeren braadpan

    De gietijzeren braadpan is ontzettend duurzaam en zal je leven lang met je meegaan. Zoals je al las heeft deze pan geen antiaanbaklaag; deze maak je zelf aan. Vanwege het dikke materiaal wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en wordt het eten goed gekookt. Dit betekent dat de meeste gietijzeren pannen ook in de oven kan worden gebruikt, hoewel je voor de zekerheid altijd de pan moet checken voor een ovenlogo. Let wel dat een gietijzeren braadpan vanwege het materiaal wat aan de zwaardere kant zal zijn. Hij kan dan ook niet in de vaatwasser.

  • Een braadpan van geëmailleerd gietijzer

    Als je liever een wat lichtere braadpan hebt die je niet zelf hoeft in te branden, maar die wel erg lijkt op wat de gietijzeren variant doet, dan is een braadpan van geëmailleerd gietijzer een goede keus. Net als de gietijzeren braadpan zal geëmailleerd gietijzer lange tijd met je meegaan, en dankzij het laagje emaille aan de binnenkant zal de pan iets makkelijker schoon te maken zijn, minder snel gaan roesten en minder snel geurtjes en smaken van gerechten opnemen. Nu zijn geëmailleerd gietijzeren pannen over het algemeen wel wat duurder dan een gewone gietijzeren pan, en meer kwetsbaar. Bij een flinke stoot of sterke veranderingen in temperatuur kan het emaille barsten of breken.

  • Braadpannen gemaakt van geëmailleerd plaatstaal

    Deze lijken in veel opzichten op de geëmailleerde gietijzeren variant. Geëmailleerd plaatstaal is echter wat lichter en vaak wat goedkoper dan gietijzer. Ook hier geldt dat hoe lichter het materiaal van de braadpan, hoe minder goed de warmtegeleiding. Pas dus op voor aangebrand eten, en dat je pan geen al te harde stoten krijgt.

  • Braadpannen van rvs

    RVS braadpannen zijn licht en bijzonder makkelijk om schoon te maken; ze kunnen gewoon in de vaatwasser. Ze vergen geen extra onderhoud zoals de gietijzeren braadpan. Wel moet je rekening houden met het dunnere materiaal wat zorgt voor minder goede warmtegeleiding. Dit kan betekenen dat je gerechten sneller aanbranden. Een rvs braadpan met een thermische bodem is hier de beste keus, aangezien dit helpt met de warmtegeleiding.




  • Aluminium braadpannen

    Aluminium braadpannen zijn zeer licht in gewicht, maar in dit geval gaat dat niet ten koste van de warmtegeleiding. Ook kunnen ze makkelijk worden schoongemaakt en afgewassen; ze vergen weinig onderhoud. Al deze voordelen betekenen wel dat het prijskaartje van aluminium braadpannen hoger ligt dan bijvoorbeeld bij een gietijzeren pan.

  • Aardewerk braadpannen

    Bij braadpannen van aardewerk wordt je eten langzaam gaar gestoomd. Deze stoom blijft binnen de pot waardoor het gerecht al zijn smaak en vitaminen behoudt. Bekende voorbeelden van aardewerk braadpannen zijn de tajine of de Römertopf.
    Wil je juist je braadpan gebruiken om kleinere gerechten te maken? Dan zijn de kleine aardewerk pannetjes cocottes de juiste keuze voor jou. Cocottes zijn uiterst geschikt voor stoofpotjes en stoofschotels. Wel is het belangrijk om te weten dat braadpannen van aardewerk niet goed tegen grote temperatuurwisselingen kunnen, en dat je de pan voor gebruik in water moet laten liggen zodat hij vocht kan opnemen.

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van de beste braadpan? 

Andere dingen waar je nog op moet letten voor je je braadpan koopt zijn de vorm, of je hem in de oven wilt gebruiken en op wat voor kookplaat je je gerechten klaarmaakt.

  • Wat betreft vorm raden we je aan een ronde vorm te kiezen. Deze zal passen op vrijwel alle kookplaten. Zorg ervoor dat je pan niet te groot is voor de pitten op je fornuis, maar zolang hij past raden we je aan eerder een grotere dan een kleine pan te kiezen. Zo kun je makkelijk je eten omdraaien, ook in het geval van bijvoorbeeld grotere stukken vlees. Een pan van 26 tot 28 cm in diameter is in de meeste gevallen ruim voldoende.

  • Denk je dat je je braadpan veel gaat gebruiken in de oven? Let er dan goed op dat de handvatten van je braadpan en natuurlijk de braadpan zelf hittebestendig Je wilt natuurlijk niet je handen branden.

  • Als op je op gas of op een elektrische of keramische kookplaat kookt zul je braadpannen van alle soorten materiaal prima kunnen gebruiken. Bij een inductiekookplaat is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch Check daarom altijd voor je aankoop of je braadpan geschikt is voor inductie. In onze top 5 hebben we pannen geselecteerd die geschikt zijn voor elke soort warmtebron.

Dit is onze beste stoofpan top 5

Hieronder vind je een selectie van de top 5 beste braadpannen. Deze pannen zijn gekozen op een standaard aanbevolen maat, maar mocht je iets kleiners of groters in gedachten hebben dan zijn de meeste gevallen ook te vinden in een andere maat.

Le Creuset staat bekend om producten van hoge kwaliteit. Deze braadpan is wat aan de duurdere kant, maar hij is de investering dubbel en dwars waard; hij gaat de rest van je leven met je mee. Het materiaal is geëmailleerd gietijzer, en zal dus goed warmte geleiden en makkelijk schoon te maken zijn. Bovendien kan hij in de vaatwasser. De pan is geschikt voor alle soorten kookplaten en voor de oven, en heeft grote, fijne handvatten waardoor hij prettig in gebruik is. De vele reviews zijn erg lovend, maar noemen ook dat de pan ondanks de emaille toch aan de zwaardere kant is.
Nog nooit eerder een braadpan gebruikt, en wil je niet te veel geld besteden? Deze braadpan van BK is de goedkoopste in onze top 5 beste braadpannen, en uiterst geschikt voor beginners. Hij is gemaakt van geëmailleerd plaatstaal en is dus een wat lichtere pan – die nog steeds goed de warmte verdeelt en je eten gelijkmatig gaarkookt. Hij past bij alle soorten kookplaten en kan in de oven. We zeiden het al: BK bestaat al een lange tijd en staat bekend om de goede kwaliteit van hun pannen. Ook is deze pan makkelijk schoon te maken en kan gewoon in de vaatwasser. Het emaille in de pan betekent wel dat hij wat makkelijker krassen oploopt.
Als je kleinere gerechten wilt bereiden in je braadpan zijn kleinere varianten zoals deze cocotte precies wat je nodig hebt. Dit braadpannetje is gemaakt van gietijzer en komt inclusief levenslange fabrieksgarantie. Zo'n investering gaat dan ook echt je leven lang met je mee. Vanwege de prijs en kwaliteitverhouding is deze pan een echte aanrader. Hij is geschikt voor alle kookplaten, in de oven en in de vaatwasser. Deze braadpan wordt goed gelijkmatig warm en je eten heerlijk gaar. Gietijzer is een wat zwaarder materiaal, maar cocottes zijn vanwege het kleinere formaat lichter en makkelijker te gebruiken.

We hopen dat je met deze tips en onze top 5 goed uit de voeten kan, en een mooie braadpan vindt die je lange tijd zal dienen. Heb je vragen of opmerkingen? Laat die dan vooral hier achter! Wie weet helpt dat iemand anders nog bij hun aankoop. Veel plezier met koken! 

Mocht je meer producten willen bekijken, ga dan via onderstaande knop naar de webshop! 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Panwijzer.nl
Logo
Shopping cart